27 maart 2018

Het World Press Photo Festival vindt dit jaar voor het eerst plaats op de Westergasfabriek. Tijdens het festival (13 en 14 april 2018) wordt voor de 61ste keer de award uitgereikt voor World Press Photo of the Year.

World Press Photo Festival

De award voor World Press Photo of the Year wordt elk jaar uitgereikt aan het meest indrukwekkende beeld van het afgelopen jaar binnen de fotojournalistiek. De genomineerde foto’s zijn opgedeeld in acht categorieën: Dagelijks leven, Hard nieuws, Hedendaagse kwesties, Langetermijn-projecten, Natuur, Mensen, Reportage en Sport. Naast de prijs voor foto van het jaar wordt in elke categorie een eerste, tweede en derde prijs uitgereikt.

De genomineerden

Voor de World Press Photo of the Year zijn zes foto’s uit bovenstaande caterogieën genomineerd:

Rohingya Crisis, door Patrick Brown
Lichamen van Rohingya-vluchtelingen zijn uit het water gehaald. De boot waarmee zij Myanmar probeerden te ontvluchten, kapseisde en zonk acht kilometer voor de kust van Bangladesh. Zeventien van de honderd opvarenden overleefden het.

Aisha, door Adam Ferguson
De viertienjarige Aisha poseert voor een portet in Maiduguri, Nigeria. Nadat ze werd ontvoerd door terreurgroep Boko Haram, werd ze op een zelfmoordmissie gestuurd. Het lukte haar om te ontsnappen en hulp te vinden, in plaats van de bommen te laten ontploffen.

Injured after an attack at Westminster Bridge, door Toby Melville
Een voorbijganger helpt een gewonde vrouw nadat Khalid Masood met een auto inreed opvoetganger op de Westminster Bridge in Londen. Bij de aanslag vielen vijf doden en meer dan 40 gewonden.

Venezuela Crisis World Press Photo of the Year nominee 2018Venezuela Crisis – Ronaldo Schemidt

The Battle for Mosul (1), door Ivor Prickett
Burgers die na de het gevecht in het westen van Mosul zijn gebleven, staan in de rij voor hulp in de buurt Mamun.

The Battle for Mosul (2), door Ivor Prickett
Een jongetje wordt uit een van de laatste door Islamitische Staat bezette gebieden in Mosul gedragen.

Venezuela Crisis, door Ronaldo Schemidt
Demonstrant José Víctor Salazar Balza (28) staat in brand tijdens gewelddadige protesten tegen president Nicolás Maduro, in Caracas, Venezuela.

Alle genomineerde foto’s zijn te zien op de website van World Press Photo.

 

Gevarieerd programma

Bezoekers van het festival kunnen naast het uitreiken van de award een gevarieerd programma verwachten. Het tweedaags event is gevuld met fotojournalistiek, lezingen van prijswinnende fotografen en verhalen van toonaangevende uitgevers, bureaus en visual storytellers van over de hele wereld. Een paar highlights van het festival:

Workshop Female Photographer Safety
Een workshop over zelfverdediging, persoonlijke veiligheid, de invloed van seksueel geweld bij vrouwelijke fotografen en meer.

Sam Presser Lezing
De jaarlijkse Sem Presser lezig wordt dit jaar gegeven door Amerikaanse fotojournalist Stephani Sinclair. In haar werk portretteert ze meisjes die te maken hebben gehad met kinderhuwelijken, genitale verminking of zuuraanvallen. Haar lopend werk ‘Too Young to Wed’ gaat dieper in op hoe kinderhuwerlijken het lot van tienduizenden jonge meisjes veranderd.

Spreker Pete Souza
Pete Souza was huisfotograaf van het Witte Huis in de tijd dat Barack Obama president was. In de beeldvorming van de toenmalige president maakte hij bijna twee miljoen foto’s. Onlangs publiceerde hij ‘Obama: An Intimate Portrait’. Het fotoboek geeft een boeiende inkijk in het leven van de Amerikaanse president en zal de rode draad zijn van het gesprek op het festival.

Pete Souza met president Barack ObamaPete Souza met toemalig president Barack Obama

Exposititie

Van alle award-winning foto’s is een expositie samengesteld die naar 100 locaties in 45 verschillende landen reist. Vrijdagavond 13 april 2018 wordt de World Press Photo 2018 expositie geopend in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Festivalbezoekers hebben tijdens het festival met het ticket ook toegang tot deze tentoonstelling en kunnen dus als één van de eerste de foto’s bekijken. Vanaf 14 april 2018 is de expositie voor iedereen toegankelijk.

Over World Press Photo Foundation

World Press Photo Foundation is opgericht in 1955 toen een groep Nederlandse fotografen een wedstrijd organiseerde om hun werk aan een internationaal publiek te laten zien. Tegenwoordig is het een platform om professionals en het publiek te verbinden door (foto)journalistiek. De World Press Photo Contest is uitgegroeid tot een van de grootste fotografiecompetities ter wereld. Door de foto’s wereldwijd tentoon te stellen willen ze het publiek bekend maken met de fotografie.

 

 

Over World Press Photo Festival

Vrijdag 13 april & zaterdag 14 april 2018
Zuiveringshal West
Pazzanistraat 37
1014 DB Amsterdam

 

Tickets zijn te verkrijgen via de website van World Press Photo.

 

 

 

Er is altijd wat te doen op de Westergasfabriek!

Meer weten? Bekijk de agenda hier!