4 december 2017

Benieuwd welke bedrijven er allemaal zitten op de Westergasfabriek en wat ze precies doen? Vanaf nu zetten we elke maand één van onze ‘Westergasten’ in the spotlight.

Met als kick-off: We Like Art!

We Like Art is al jaren een online platform voor beginnende kunstkopers in Nederland. We Like Art verkoopt kunstwerken van circa 150 kunstenaars online en maakt mediagenieke verkoopshows offline, zo ook eerder op de Westergasfabriek. Oprichters Carolien Smit en Michiel Hogeboom bloggen over kunstwerken en de makers; van aanstormende jonge talenten tot kunstenaars die internationaal en museaal tentoonstellen. Ook opende ze een fysieke pop-up waar bezoekers de kunst in het echt kunnen zien en tentoonstellingen gehouden worden.

Wij zijn te gast bij We Like Art om ze een beetje beter te leren kennen en nemen jullie graag mee.

 

“Die van Lieven Hendriks is erg ons.
Dat is die “denkwolk” zeg maar.”

  © Carly Wollaert – Parool

Voor mensen die We Like Art niet kennen, wie zitten er achter We Like Art?

Carolien: Nou, Michiel..

Michiel: We Like Art zijn Carolien Smit en Michiel Hogeboom. Carolien heeft een achtergrond in kunst advies en ik ben zelf kunstenaar. Wij begonnen 7 jaar geleden te bloggen over kunst, omdat veel vrienden van ons vroegen van goh, ik wil wel kunst kopen, maar we weten niet hoe we moeten beginnen. Want als je ergens komt, in een galerie of op een beurs, staat er nergens een prijs bij. Toen dacht ik: laten wij gewoon schrijven over kunst die wij goed vinden en dan zetten wij er ook de prijs bij. Zo is We Like Art begonnen en inmiddels is het enigszins uit de hand gelopen.

 

Waarom hebben jullie gekozen voor Westergasfabriek?

M: Westergasfabriek is gewoon een hele leuke plek. Het heeft gewoon een goede vibe. We hebben hier ook al 3 keer tentoonstellingen gemaakt, in het Machinegebouw. De eerste was in 2013, daarna 2014 en 2015. We waren echt bezig met een reeks.

We Like Art, 2013

 

C: Ja hah! We hebben een klein kantoor waarvan de wanden helemaal knalvol hangen. Wij dachten al een tijdje dat we een grote ruimte moeten gaan inrichten en toen kwam die kans bij Westergasfabriek en nu zitten we hier.

Het past hier ook heel goed.

Beide: Ja precies!

 

Maar wat voor bedrijf is We Like Art nou eigenlijk, hebben jullie tradities?

C: nou, ehm… Ja, maar dat slaat nu eigenlijk nergens op. Wij schilderen altijd alle wanden, in een andere kleur. Daar heb je nu helemaal niks aan, maar dat doen we altijd en dat doen we ook altijd zelf.

M: We zijn erg van het Do It Yourself, we doen bijna alles zelf.

C: Ja. Dat is wel onze traditie. Deze wanden hebben we ook zelf geschilderd.

M: Inrichten doen we ook zelf.

Met die monumentale stenen muur kan je dat natuurlijk niet.

M: Klopt, maar die is al mooi.

Inderdaad!

 

Als jullie We Like Art moesten omschrijven in een kunstwerk, welke zou dit dan zijn?

M: Oei, lastig.. Ik denk in ieder geval een betaalbaar kunstwerk. Het gross van de werken begint bij ons met werken onder de 500 euro en het is dan vaak een editie waar ze mee beginnen. Niet met een origineel werk. Later schuiven ze door naar duurdere aankopen.

C: Het zal een krachtig werk zijn.

Beide: Visueel sterk.

C: Ik zou zeggen met veel kleur, maar dat hoeft eigenlijk niet.

M: Ik zou zeggen die Koen Vermeulen, met die twee meisjes.

C: Die van Lieven Hendriks is erg ons. Dat is die “denkwolk” zeg maar.

M: Het lijkt alsof hij met een mes in het doek gesneden heeft, maar het is allemaal geschilderd wat je ziet. Dus je word voor de gek gehouden. Het leuke van zo’n werk is dat Lieven ook in de collectie van Museum Voorlinden, Museum Arnhem en allerlei plekken zit en dan laten wij zien van ‘hey, ook van zo een kunstenaar kan je prima werk kopen voor een bescheiden budget’.

C: Ja, het is een editie. Het zijn 4 schilderijen. Dat noem je een multiple. 4 unieken maar in een reeks. Bijna hetzelfde maar allemaal uniek.

M: Een heel lang antwoord op je vraag. Sterk hé!

 

Haha, klopt. Is er nog iets dat je met ons wil delen?

C: Dat wij regelmatig bloggen over nieuwe kunstenaars.

M: Maar dat is ook heel bijzonder, hé. Wij laten niet alleen het werk zien, maar van alle kunstenaars schrijven we ook wat hij aan het doen is, in [bijvoorbeeld] zijn atelier. Die achtergrond informatie die je vaak eerst moet vragen aan een galeriehouder, die bieden wij op voorhand al aan op de website. Dat is wel leuk en heel onderscheidend.

C: Al die mensen die onze website lezen kunnen nu hier komen kijken, van online naar offline. In plaats van andersom. Dat is wel grappig.

Dat maakt We Like Art inderdaad wel unieker.

C: Precies en het gaat heel snel! Het achterste gedeelte [van de pop-up shop] gaat snel wisselen. Om de twee weken zijn er nieuwe werken, dus om twee weken moet je even langskomen!

Dat zullen we zeker doen, bedankt!

De pop-up van We Like Art is te bezoeken tot februari van do t/m zo te bezoeken op Pazzanistraat 3.

 

 

Westergasten #2: Mister Kitchen