29 november 2018

Voor iedereen die benieuwd is naar de bedrijven op de Westergasfabriek en wat ze precies doen, zetten wij elke maand één van onze Westergasten in the spotlight.

Deze maand zijn we te gast bij Studio Parkers; de makers van onze website!

Ik sprak met Edgar Vijgeboom van Studio Parkers. De sfeer bij Parkers is heel huiselijk. De rest luistert dan ook gezellig mee tijdens het werk en voegt soms hier en daar wat toe aan de antwoorden van Edgar.

Kan je me meer vertellen over wat Studio Parkers precies is en doet?

Studio Parkers is een nieuw media bureau. Wij maken websites, apps, ontwikkelen huisstijlen. Het is eigenlijk best wel breed. Sommigen willen een logo, anderen willen een app. We hebben hier verschillende disciplines, dus we kunnen vrij brede, grote klussen aan.

Wat zijn dan deze disciplines?

Nou ten eerste grafisch vormgeven, dat is zeg maar het ontwerpen van digitale media. Maar ook van huisstijlen en drukwerk. Daarnaast hebben we ook nog een hele technische afdeling en die ontwikkelen dus websites en apps. Soms ook apps met virtual of augmented reality. Maar voor het grootste deel zijn wij bezig met het maken van websites.

 

 

“ De Westergasfabriek was toen nog een beetje het wilde westen. ”

 

Hoe lang zitten jullie hier op de Westergasfabriek?

Na de sanering, dat is geloof ik 14 jaar geleden, waren wij een van de eersten die hier ging kijken naar ruimtes.

Liesbeth: In 2004 hadden we een openingsborrel.

Ja.. 14 jaar dus.. Wow dat is lang.
Alle ruimtes waren hier toen nog casco, dus er waren nog maar een paar huurders. Alles werd los verhuurd. De enige die er zat was het Ketelhuis geloof ik. Het was toen nog een beetje het wilde westen.

Werd het toen ook echt ‘’het wilde westen’’ genoemd?

Nee, niet per sé. Toen was het natuurlijk nog net nieuw. Als iemand bijvoorbeeld een terras probeerde te openen kreeg die meteen problemen bij het Stadsdeel. Dat is nu natuurlijk niet meer zo. Het is nu wat georganiseerder. Toen werd er echt nog meer geprobeerd. Pacific Parc was toen wat dingetjes aan het opzetten, en dat ging niet allemaal gesmeerd.

Wij zaten eerst aan de Pazzanistraat, 6 jaar later verhuisden we naar de Polonceaukade. Toen reden hier zelfs nog auto’s. Ik kon ook nog met de auto voor de deur staan en dan kreeg je altijd heel snel een bonnetje van parkeerbeheer. Ik weet nog dat ik er een keer net een minuut stond en ik al een bonnetje kreeg. Nu mag je natuurlijk niet meer met de auto het terrein op als je niet komt laden en lossen. Er stonden nog kraakpanden waar feestjes werden gegeven, ik heb hier ook wel een van de leukste feesten mee gemaakt. Een soort Hawaiparty was het met techno muziek en overal lag zand, waar nu Brouwerij Troost zit.

 

 

Hoe kwamen jullie bij de Westergasfabriek?

Via een vriendin van ons, zij had ook een webbureau. Zij raadde ons aan om eens een brief te sturen naar Liesbeth, de toenmalige directrice. Toen hebben we een plan ingediend. We waren een collectief van een DJ, een VJ, ik VJde ook wel eens met haar. Ik was een ontwikkelaar. Ines de designer, Liesbeth ook designer. We wilden gewoon gave dingen maken voor musea. We noemden onszelf toen KIOS; Kunst Is Ons Streven. We hadden van beton een huisje gebouwd. De DJ, Mark, ging daar muziek maken, maar het dreunde hartstikke door in het kantoor, dus op een gegeven moment is Mark maar zijn koptelefoon gaan gebruiken.
We hebben toen zelfs nog een groot feest gegeven, maar later is er veel veranderd en zijn we steeds meer naar web gegaan.

Dus jullie waren niet vanaf het begin Parkers?

Nee, we waren toen nog KIOS. Ergens in 2009 zijn we Parkers geworden. Toen zijn we echt een bedrijf geworden. Een maatschap zijn we, dus we delen de winst. We zijn allemaal gelijk aan elkaar. En dat werkt heel fijn.

 

De Westergasfabriek bestaat dit jaar 15 jaar. Wat is nou jullie fijnste, leukste herinnering hier op de Westergasfabriek?

Tijdens het WK in 2010, toen Nederland in de finale stond tegen Spanje. We zaten toen nog in de Pazzanistraat en de héle straat was oranje gekleurd. Het was hartstikke druk en bij iedereen stonden de deuren open. Het was lekker weer, er stonden overal barbecues en er hing een hele gemoedelijke sfeer. Alle cafés zaten vol die dag. Onze deuren stonden open en er kwamen allemaal mensen bij ons binnen om voetbal te kijken op het grote scherm.

“Ik bracht dan mijn kinderen naar de kinderopvang SamSam en dan stonden er om half 9 ’s ochtend op het terrein allemaal lui nog uit hun dak te gaan omdat er net een feest was.”

En ja, wat nog meer… sommige festivals waar we allemaal bij betrokken zijn, zoals Picnic. Ik vond het ook wel eens grappig als ik dan mijn kinderen naar de kinderopvang SamSam bracht hier op het terrein en dat er dan om half 9 hier op straat allemaal lui nog uit hun dak stonden te gaan omdat er net een feest was.

Ja dat heb ik ook meegemaakt.. ADE en CineKid is natuurlijk ook altijd in dezelfde week hier. Als de kinderen dan het terrein op komen, verlaten de feestgangers net het terrein…

Ja inderdaad. Maar dat past ook wel echt bij de Westergasfabriek.

Verder is de sfeer hier gewoon leuk, je maakt van alles mee. Dan zie je weer verdwaalde lui met badges die hier zijn voor een congres. Of toen The Sphere in het park stond, dat zag er heel gaaf uit. Dat was een soort hele grote ballon die licht gaf en het leek op een maan. Een andere keer stond er ineens een stadion in het park. Je maakt hier gewoon van alles mee. Of TonTon Club XL, dat was ook heel leuk. De hele Zuiveringshal stond vol met arcades.

Wat is een traditie binnen jullie bedrijf?

Echt een traditie bij ons is dat we met kerst een groot diner doen met elkaar. Dan gaan we met alle Parkers lekker eten bij iemand thuis, we hebben het ook wel eens hier in de studio gedaan.
Ook lunchen we elke dag met zijn allen. Een andere traditie is eigenlijk de gezelligheid binnen het bedrijf. Ons kantoor heeft een huiselijke sfeer, het is helemaal niet kantoorachtig of corporate.

Welk project zijn jullie het meest trots op?

Een project wat we hebben gedaan waar ik toch wel heel trots op was, was in samenwerking met NEMO. Daarvoor hebben wij Ruimteschip Aarde gemaakt. Dit project werd gemaakt om kinderen les te geven over ruimtevaart. Dat was toen in samenwerking met André Kuijpers en het ISS. Het was een soort challenge en de winnaar mocht dan André Kuijpers interviewen. We hebben heel veel van dat project geleerd.

Ik ben natuurlijk ook heel erg trots op de site van de Westergasfabriek. Die ziet er gewoon goed en gelikt uit.

Liesbeth: We hebben kort geleden de nieuwe website van Het Ketelhuis gemaakt.

Ja dat was ook heel leuk om te doen. We werken ook graag samen met de huurders hier op het terrein. We mogen nu ook gratis naar de film bij het Ketelhuis, dus dat is wel heel leuk.

Ja, een ander project wat nog best moeilijk was was die van de Museuminspecteurs. Op deze app konden kinderen musea beoordelen en dat was een soort wedstrijd. Er waren toen zelfs nog ouders die de app probeerden te hacken om hun kind te laten winnen.

Kunnen bezoekers jullie ergens van kennen? Zo ja, waarvan? Misschien een project dat jullie hebben gedaan?

De bezoekers van de Westergasfabriek kunnen ons kennen van jullie website natuurlijk. Maar wij hebben ook prijzen gewonnen, zoals de Gouden Apenstaart. Dit is een bekende prijs rondom kinder apps. Die hebben we gewonnen voor een app die we hebben gemaakt voor het Koninklijk Concert Gebouw. Op die app leerden we door middel van een spel kinderen over het stuk Peter en de Wolf, met instrumenten. Elk personage was een instrument. Daaruit zijn ook nog twee apps gemaakt; Carnaval der Dieren en Romeo & Julia.

Daarnaast hebben we de website van het Klokhuis gemaakt. We hebben ook projecten gedaan als Klokhuis onderneemt en Klokhuis studio.

Rick: We hebben ook het 4-5 mei magazine gemaakt.

Ohja, dat is ook een goeie. Wij hebben daarvoor een website gemaakt, wat ook weer een spel is wat mbo leerlingen spelen rondom de bewustwording van bevrijdingsdag.

Zijn jullie nu bezig met een leuk project?

Ja, we zijn nu met een heel leuk project bezig. Dat heet Vriend & Vijand. Dat is een spel wat de leraar laat zien op het digibord. De leerlingen kunnen met hun mobiel meespelen. Op het scherm zien ze dan situaties, bijvoorbeeld iemand wordt gepest, en dan kan iedereen aangeven wat ze zouden doen. Dan worden de antwoorden besproken in de klas. Uitsluiting en racisme worden bijvoorbeeld ook behandeld. Dat vind ik inhoudelijk echt super.

Wat is nou echt een droomklant waar jullie graag mee zouden willen werken?

Edgar: Jongens, wie zouden we nou echt graag als klant willen hebben?

Liesbeth: Ja ik zou graag nog een groter project willen doen voor NEMO.

NEMO hebben we al eens mee gewerkt, maar het lijkt ons gaaf om daar nog mee verder te gaan.

Ines: LEGO lijkt me heel gaaf om mee samen te werken.

Ja LEGO inderdaad ook. Ik zou bijvoorbeeld ook wel heel graag willen werken met grote musea als het Rijksmuseum of het van Gogh museum. Het NDSM lijkt me ook leuk, omdat we natuurlijk ervaring hebben met de Westergasfabriek en dat is een soortgelijk project. Helemaal vanaf de huisstijl tot het concept.

 

We zijn de Wester Parkers. Daarom kunnen we eigenlijk ook nooit verhuizen, of we moeten dan in een ander park gaan zitten natuurlijk.

 

Ik had even jullie website bekeken, en kwam daar veel dieren tegen. Wat hebben jullie nou met dieren?

Iedereen vraagt zich af, waarom nou die dieren? Nou we zitten hier natuurlijk in het Westerpark. Zo zijn we op onze naam gekomen, we zijn de Wester Parkers. Daarom kunnen we eigenlijk ook nooit verhuizen, of we moeten dan in een ander park gaan zitten natuurlijk. We hebben toen gekeken naar wat voor beesten er in het park zaten, en die flora en fauna hebben we toegepast op de website stijl.

 

Hoe kunnen bezoekers jullie beter leren kennen? Ik zag bijvoorbeeld dat jullie een spel hebben op de telefoon.

Wij zijn natuurlijk geen publieke huurder. Onze klanten krijgen we via mond-op-mond reclame.
Dat spel hebben we een keer gemaakt om iets grappigs te doen. Dat is een soort augmented reality game waarin mensen op het terrein vliegen kunnen vangen.

We hebben veel leuke buren en de sfeer op het terrein geeft ons energie.

 

Is er nog iets dat je wil vertellen over Studio Parkers?

Nou ik wil wel zeggen dat we echt heel gelukkig zijn hier op het terrein van de Westergasfabriek. Dankzij de mooie architectuur en de leuke evenementen gaan we wel altijd met plezier naar werk. We hebben veel leuke buren en de sfeer op het terrein geeft ons energie. Er is altijd wel wat reuring.
Ik ben benieuwd hoe het hier over tien jaar zal zijn en of we hier dan nog kunnen zitten. Misschien wel in een groter kantoor…

Ben je nou benieuwd naar wat Parkers nog meer heeft gedaan? Bezoek dan hier de website.

<<< Lees Westergasten #5: Ton Ton Club

<<< Lees Westergasten #4: Het Ketelhuis