18 oktober 2018

Voor iedereen die benieuwd is naar de bedrijven op de Westergasfabriek en wat ze precies doen, zetten wij elke maand één van onze Westergasten in the spotlight. 

Deze maand zijn we te gast bij TonTon Club!

 

Voor de mensen die de TonTon Club niet kennen, wat is TonTon Club?

TonTon club is dé speelplek voor volwassenen. In september 2013 ontstond de eerste locatie in het centrum, dus dit jaar vierden wij ons vijfde jaar. Toen bleek snel dat mensen het heel leuk vinden om naast normale horeca ook gewoon een beetje te kunnen spelen en een beetje kind te durven zijn. Ook is de behoefte aan competitie bij TonTon erg voelbaar. “Winnen is belangrijker dan meedoen” is dan ook niet voor niets een van onze uitspraken. Inmiddels hebben we 3 locaties: TonTon Club West, de Japanese inspired arcade & restaurant, TonTon Club Centrum, de retro arcade & boardgame bar, en onze laatste toevoeging: TonTon’s airhockeyclub PUCK.

 

Bij PUCK speel je dus alleen airhockey, leuk!

Bij PUCK staat de airhockeytafel inderdaad flink in de schijnwerpers, met in totaal 12 arihockeytafels. We hebben er echter ook andere arcadekasten zoals onder andere Dance Dance Revolution en Guitar Hero. Maar inderdaad airhockey is onze grootste focus bij PUCK. We hebben dan ook Europa’s eerste airhockeyvereniging A.A.V. PUCK opgericht, waar airhockey wordt gezien als sport in plaats van als spel. Maar we blijven TonTon, dus bij PUCK kan net zo goed elke dag lekker gespeeld, gegeten en gedronken worden.

 

Over eten gesproken, je kan bij de TonTon Club dus ook heel lekker eten?

Ja, zeker, van een snelle hap tot meer speciale gerechten. Bij TonTon Club West hebben de gerechten altijd wel een Japanse vibe. Bijvoorbeeld onze Ramenburger: dat is onze hamburger, maar dan met ramennoedels in plaats van het broodje. Of de Taiko ramen, een heerlijke kom ramen met kipbouillon, judasoor, mais en twee gebraden drumsticks. Dat is een knipoog naar de Taiko no Tatsujin, ons meest populaire arcade waarbij je moet trommelen. Tegenover de eigenzinnige hoofdgerechten hebben we ook veel kleine, klassieke voorgerechten, die lekker zijn om te delen maar met 3 a 4 gerechten p.p. ook genoeg zijn voor een vullend diner.

Nou, dat klinkt goed! Hoe lang zitten jullie nu op de Westergasfabriek?

In november 2018 zit TonTon Club West hier 3 jaar. Maar we zijn tijdens de verbouwing al begonnen met TonTon in de Zon. We hebben toen buiten meerdere containers gehad met allerlei speelkasten erin, een barretje, een keukentje en bordspellen erbij. Dat was super gezellig.

Eens een Tonnie, altijd een Tonnie”

 

In die 3 jaar dat jullie hier zitten, is er in die tijd al een TonTon traditie gegroeid?

Een van de tradities is onze term: ”Eens een Tonnie, altijd een Tonnie”. Er is nog steeds een grote groep oud personeel die nog echt hecht is en ook nog veel langs komt. Daarnaast houden we allemaal heel erg van dansen, feesten en spelen. Er zijn wel heel wat avonden geweest waar Dancehall aanstond en er lekker meegedanst werd door het personeel. Of dat er onderling highscores werden verbroken op de Dance Dance Revolution of de Groovecoaster.

Het voornaamste wat ons omschrijft is dat we hopen dat het personeel plezier heeft en dat ook kan overdragen aan de gasten. Dat zij ook merken dat het leuk is om hier te zijn en dat je hier jezelf kan zijn.

”Die Japanners hebben er wel een handje van om hele gekke dingen te bedenken, die super grappig zijn.”

 

Wat is het favoriete spel van de Tonnies?

Dat verschilt wel. Je hebt een garde jongens die voor de flipperkasten gaan. Ik vind zelf de Japanse gekke spellen heel leuk, die zou ik ook zeker aanraden aan mensen. Er is bijvoorbeeld een spel Bishi Bashi, dat is een multiplayer button basher. Je kan met z’n drieën tegen elkaar spelen en het bestaat uit allemaal mini games. Dat zijn best absurde situaties. Die Japanners hebben er wel een handje van om hele gekke dingen te bedenken, die super grappig zijn. Je moet bijvoorbeeld mensen zittend op het toilet krijgen, maar daarvoor moeten ze wel hun broek uit doen, de klep omhoog, bril moet omlaag en dan gaan zitten. En dat moet je dus zo snel mogelijk doen.

 

Tsja, hoe bedenk je het hè!

Dat soort gekke dingen vind ik altijd wel leuk om aan te raden. Het schieten blijft ook altijd heel populair. Maar sommige mensen vinden juist de bordspellen weer heel leuk. En airhockey blijft toch wel een favoriet bij de meeste gasten én bij de meeste collega’s. Onder de collega’s worden er vaak toernooitjes georganiseerd en nu is er sinds de komst van PUCK al helemaal een hevige strijd gaande.

 

En is airhockey daarmee ook het meest karakteristieke spel van de TonTon Club?

Nee, het is zoals ik al zei wel een van de meest populaire spellen, maar als je kijkt naar wat echt TonTon Club West is, dan zou ik wel voor een van de Aziatische spellen kiezen.

 

Juist de gekkere spellen.

Ja inderdaad, die unieke spellen.

”We zijn heel blij met de kans die we hebben gekregen van de Westergasfabriek om van een low-key vrienden-bedrijfje, naar een echte horecazaak te groeien.”

 

Waarom is de Westergasfabriek de ideale locatie voor de TonTon Club?

Het is een A-locatie in Amsterdam en we hebben het geluk om een losstaand pand te hebben. Daarnaast had Serdar (Tonkas, eigenaar) al een connectie met en voorliefde voor het Westerpark/westergasterrein.

We zijn heel blij met de kans die we hebben gekregen van de Westergasfabriek om van een low-key vrienden-bedrijfje, naar een echte horecazaak te groeien. We zijn wel wie we zijn, doordat we de kans hebben gekregen om het hier te proberen.

 

 

De Westergasfabriek bestaat dit jaar 15 jaar. Wat is nou jullie fijnste, leukste herinnering hier op de Westergasfabriek?

Ik denk dat de twee keer dat we TonTon XL hebben gedaan, zeker toffe herinneringen zijn. Middenin de drukte van de kermis zitten met 150 speelkasten in zo’n grote Zuiveringshal. Laten we vooropstellen dat we allemaal wel verliefd zijn op de panden hier. De spellen en de lichten werken gewoon goed samen met die betonnen look, dat rauwe, dus dat is wel heel gaaf. En de ondernemers onderling dragen elkaar ook allemaal een warm hart toe. Dat vind ik persoonlijk ook wel heel leuk.

”In spelen en verwonderen hopen we nog veel stappen te kunnen maken.”

 

En dan de toekomst. Wat brengt de toekomst voor TonTon?

We hopen in eerste instantie eigenlijk om nog lekker zo door te kunnen blijven gaan. Wij hopen ook nog steeds gekke, ludieke dingen te mogen doen, zoals nog een TonTon XL, TonTon in de Zon of de Mega Jenga van 7 meter hoog. Maar ook in spelen en verwonderen hopen we nog veel stappen te kunnen maken en mensen te blijven te enthousiasmeren. Het creatieve proces is altijd gaande.

 

En waar ben jij dan het meest trots op?

Ik ben gewoon heel trots op dit hele bedrijf. Ik vind het een hele fijne plek, want het is niet voor één bepaalde doelgroep. Wat het ontzettend leuk maakt om te werken, maar ook voor mij heel leuk maakt om te komen. Allerlei mensen, leeftijden, subculturen, door elkaar heen en iedereen heeft evenveel plezier. Ik ben er erg trots op dat we dat bereikt hebben, aangezien dat niet overal in Amsterdam zo is. Daarnaast is plezier is toch wel elke keer het keyword, dat staat centraal bij elke gast van al onze locaties.

 

Ja, je kan je zeker wel de hele dag vermaken hier.

Ja, dat is dus het grappige. Sommige mensen halen even 1 drankje en doen een paar spelletjes en gaan weer door. Maar er zijn ook mensen die hier om 3 uur zijn en vervolgens blijven borrelen, bordspelletjes spelen, een snack of milkshake bestellen wat arcade spellen doen, toch wat eten en dan de hele avond blijven hangen. Het kan allebei.

 

Is er nog iets dat je kwijt wilt?

Kom vooral langs bij een van drie verschillende speelplekken voor volwassenen. De beleving is bij elke locatie anders, maar het doel om volwassenen te laten spelen is voor TonTon universeel.

 

En elke vrije minuut even langs kan komen!

Ja zeker, op 3 locaties, 7 dagen per week geopend.

 

<<< Lees Westergasten #4: Het Ketelhuis

<<< Lees Westergasten #3: Pacific Parc