1 oktober 2018

De eerste editie van de Sunday Market op de Westergasfabriek vond plaats in december 2008 in de Zuiveringshal west en buiten aan de kade. Na 5 seizoensedities, vindt Sunday Market vanaf 2010 elke eerste zondag van de maand plaats bij de Westergasfabriek. Tijd voor een gesprekje met Saskia van den Brink!

 

Hoe is de Sunday Market ontstaan?

Het idee is in 2006 ontstaan toen ik na 8 jaar in Londen wonen – waar je allerlei leuke marktjes had op zondag (e.g. Camden, Spitalfields, Portobello, Brick Lane etc.) – weer terug in Amsterdam kwam, waar ik het maar een saaie boel vond op zondag. Voor publiek weinig streetlife en voor ontwerpers weinig laagdrempelige mogelijkheden om in aanraking te komen met publiek. Het idee ontstond in eerste instantie toen we tegen de Van Gendthallen aanliepen die leegstonden.. Ik kende Lisa Russelman al uit de brugklas van het Montessori Lyceum Amsterdam, en ook haar leek het een enorm leuk idee voor de stad, en met name om zelf aan mee te werken. Ons doel was om niet in doelgroepen te denken, maar juist verschillen bij elkaar te brengen.

Eigenlijk is het idee tot concept omgevormd toen wij zomer 2006 meededen aan de Talentenfabriek vanuit I Amsterdam, die een wedstrijd uitschreef voor beste concept dat Amsterdam als creatieve stad op de internationale kaart moest zetten. Wij wonnen dit toen.

 

‘’Ons doel was om niet in doelgroepen te denken, maar juist verschillen bij elkaar te brengen.’’

 

 

De allereerste editie van de Sunday Market vond dus niet plaats op de Westergasfabriek?

Dat klopt. We probeerden het concept in 2007 en 2008 uit in Oost, waarna toenmalige directeur van de Westergasfabriek, Liesbeth Jansen belde of we het concept niet eens bij de Westergasfabriek wilden doen. Daar bleek toen nog weinig ‘’gewoon’’ publiek te komen. Er waren wat galeries aan de Polonceaukade, maar het was veelal besloten publiek dat er kwam.

 

Hoe zou je de Sunday Market nu omschrijven?

Het is een plek waar publiek uit de buurt, dagjesmensen, toeristen – eigenlijk van alles – komt. Het is een markt waar ontwerpers, maar ook mensen met grappige leuke collecties (ook vintage) hun eigen creaties aanbieden, zoals mode, accesoires, interieurspullen, schilderijen/tekeningen, platen, vintage en delicatessen uit alle windstreken. Daarnaast staan er ook foodtrucks met internationale hapjes, is er het markttheater, live-optredens, de funky kapster en kan je zweven in de ouderwetse zweefmolen.
Er is ontzettend veel te doen en te zien.

 

Wat voegt de Westergasfabriek toe aan de markt als locatie?

Heel veel. De urban, industriële omgeving in combinatie met het groen is perfect voor de Sunday Market. We zijn door meerdere locaties benaderd, maar de Westergasfabriek is eigenlijk precies wat we voor ogen hadden.

 

‘’De Westergasfabriek is eigenlijk precies wat we voor ogen hadden.’’

 

 

Wat is jouw leukste herinnering aan The Sunday Market op de Westergasfabriek?

Wauw. Ik kan er moeilijk één noemen, het zijn er zoveel! We regisseren de markt natuurlijk wel een beetje, maar het is eigenlijk elke keer anders. Afgelopen editie op 2 September hadden we nog heerlijk weer. Daar werd een soort absurdistisch stuk opgevoerd op het markttheater, waarbij bijna iedereen in een deuk lag. Soms zie je een steltenloper of een gek-geschminkt iemand langslopen. Je zal je nooit vervelen!

copyright martkttheater de Gloed

 

Wat is het gekste dat je op de Sunday Market kan vinden?

Dan denk ik toch een beetje aan de sieraden van Denise Rosenboom die vagina’s voorstellen, of de delicatessen voor honden die er te vinden zijn.

Wat zou je nog willen zien op de Sunday Market dat er nog niet is? 

Ik zou willen dat meer jong talent zich aan zou melden om zich te laten horen op het podium. Ook zou ik het leuk vinden als er wat food kraampjes komen die wat meer echt dat aziatische sfeertje met zich meebrengen.

 

En tot slot: heb jij een favoriete kraam op de Sunday Market? 

Dan doel ik op de sieraden van Julia Otilia, zij maakt organic jewelry. Daar slaag ik altijd goed. Ook de sieraden van sieradenontwerpster Petra de Lange ben ik groot fan van. Verder eet ik graag falafel bij het Libanese Food by Michel.

 

Weten welke Sunday Markets eraan komen? Kijk in de agenda.