3 mei 2018

Voor iedereen die benieuwd is naar de bedrijven op de Westergasfabriek en wat ze precies doen, zetten wij elke maand één van onze Westergasten in the spotlight. 

Deze maand zijn we te gast bij Het Ketelhuis!

Het Ketelhuis is een van de oudste huurders, want al een paar jaar voor de opening van de Westergasfabriek in 2003 was het moderne filmtheater hier al gevestigd. Het Ketelhuis is niet alleen hét huis voor de Nederlandse film, maar nog veel meer. Zo is het ook een vaste festivallocatie voor onder andere Cinekid, In-Edit en Roze Filmdagen. We spreken met Alex de Ronde, directeur van Het Ketelhuis.

 “Bij Het Ketelhuis schijnt de hele dag de zon.”

 

Het Ketelhuis - Bar

Voor de mensen die Het Ketelhuis niet kennen, wat is Het Ketelhuis?

Ja, wat is Het Ketelhuis… Het Ketelhuis is een filmtheater dat zich toelegt op Nederlandse en Europese arthouse films, maar ook veel familiefilms draait. Altijd 2D, zonder brilletjes en altijd Nederlands nagesynchroniseerd. Voor de rest is het ook wel een plek waar de Nederlandse filmindustrie geregeld bij elkaar komt om de stand van zaken te bespreken. Dat is Het Ketelhuis.

En de naam ‘Het Ketelhuis’, komt die van de oude Wester Gasfabriek?

Ja, dit was het ketelhuis! Sommige denken dat het Machinegebouw en het Ketelhuis misschien wel qua naam zijn verwisseld. Dat is een historisch dingetje, maar we gaan er vanuit dat hier de ketels stonden.

Hoe lang bestaat Het Ketelhuis eigenlijk al?

Op 29 maart 2018 bestonden we precies 19 jaar. Het is officieel opengegaan op 29 maart 1999.

Gefeliciteerd!

Ik kwam er na negen maanden bij, toen was Het Ketelhuis bijna failliet. Dat is niet gebeurd, maar het was een moeizame start, nu is het beter. We hebben zo’n 100 à 110 duizend bezoekers per jaar. Dat is genoeg om rond te komen en veel medewerkers van een baantje te voorzien.

Het Ketelhuis - Terras

Hebben jullie bepaalde tradities binnen het bedrijf?

Vroeger werd er door de medewerkers veel meer gedronken dan nu. Dat is een verdwenen traditie.

Haha, dat is misschien wel een goede verandering geweest.

Het is een stuk gezonder geworden. En voor de rest hebben we geen specifieke tradities. Het is wel een vrij hechte groep van mensen, dat is geen traditie maar wel een verschijnsel.

Er hangt een goede sfeer hier, dat is ook belangrijk.

Zelf vind ik het een van de mooiste en gezelligste filmtheaters van Amsterdam. En door de unieke ligging zijn we ook het kindvriendelijkste filmtheater van Amsterdam.

Ja, met het park eromheen natuurlijk! Over het park gesproken, zoals u weet bestaat de Westergasfabriek dit jaar 15 jaar. Wat is nou uw mooiste of beste herinnering van de afgelopen 15 jaar Westergasfabriek?

Dat is denk ik de heropening van Het Ketelhuis in 2006. Toen werd het helemaal gerenoveerd en hebben we die ene zaal die we hadden vervangen door 3 zalen en een groter café. En iedereen was verbaasd : , eerst was er maar plek voor 1 zaal en nu hebben jullie er drie én nog een groter café?

Zijn de zalen kleiner geworden?

Nee, er zat heel veel loze, ongebruikte lucht in Het Ketelhuis. Die zaal [red: zaal 1, met de trap omhoog] stond als het ware eerst op de grond en daar boven was niks. Dus dat vind ik wel een hoogtepunt. Vooral de verbazing, dat niemand geloofde dat het kon.

Het Ketelhuis - Café

Als u Het Ketelhuis zou moeten omschrijven in een film, welke film zou dat dan zijn?

Wat is dat voor een merkwaardige vraag? Je wil dat ik Het Ketelhuis vergelijk met een film?

Ja, welke film is nou typische Het Ketelhuis?

Ja, dat is een gevoelskwestie. Ik zou zeggen alle films van Eddy Terstall, Paul Verhoeven, Martin Koolhoven en Paula van der Oest. Of een fantastische Israëlische film die binnenkort te zien is: Foxtrot. Dat is nou typisch een Ketelhuisfilm. En als je dan vraagt: waarom? Nou, dat voelt zo.

Wat is uw favoriete film aller tijden?

Tot mijn favorieten behoort een film die voor heel veel mensen een favoriet is: The Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Maar ik vind Pretty Woman ook goed hoor!

Zijn die hier ook wel eens vertoond?

Nee

Draaien jullie alleen nieuwe films of zou bijvoorbeeld The Eternal Sunshine of the Spotless Mind ook nog eens gedraaid kunnen worden?

Nou we hebben een aantal reeksen, waaronder Psychoanalyse & Film, daar komen eigenlijk alleen maar oude films in voor. En de Cinémathèque Française, met alleen maar oude Franse films. Af en toe hebben we ook nog wel retrospectieven van Nederlandse filmmakers. Afgelopen jaar hebben we een heel uitgebreid programma met films van documentairemaker Michiel van Erp vertoond. Dus er draaien ook oudere films, ja!

Het Ketelhuis - buitenvoorstelling

Hoe ziet u de toekomst van Het Ketelhuis?

We gaan vooral verder op de ingeslagen weg, maar het wordt wel hoog tijd om de zaak een beetje uit te breiden. Verder hebben we uiteraard wel wat nieuwe plannen, we moeten ons blijven vernieuwen, maar die zijn allemaal nog geheim.

Is er nog iets wat mensen moeten weten over Het Ketelhuis?

Nou, dat je uiteraard naar de film kan, maar je kan ook gewoon een biertje of een glas wijn komen drinken of een hapje eten. En je kunt hier ook heel goed congressen organiseren, in de zalen of in het café.

En natuurlijk lekker op het terras zitten in de zomer!

Ja, in de zomer hebben we twee terrassen en bij Het Ketelhuis schijnt de hele dag de zon.

Het Ketelhuis - terras

 

Weten wat er draait in Het Ketelhuis? Kijk in de agenda.

 

We zijn volgende maand weer terug met een nieuwe Westergasten, lees in de tussentijd een van de vorige edities!

<<< Lees Westergasten #3: Pacific Parc |