28 december 2017

Voor iedereen die benieuwd is naar de bedrijven op de Westergasfabriek en wat ze precies doen, zetten wij elke maand één van onze ‘Westergasten’ in the spotlight. 

Deze keer zijn we te gast bij Mister Kitchen!

Mister Kitchen bestaat uit een masculinair driemanschap. Vanuit hun creatieve keuken op de Westergasfabriek reizen Maarten, Igor & Daan de wereld over om avonturen te beleven voor delicious.magazine. Daarnaast zijn de mannen samen met Pacific Parc de bedenkers en geestelijk vaders van de Rollende Keukens.

Mister Daan is aan het woord, terwijl Mister Maarten in de keuken staat.

” Ja, het is gewoon proeven en koken – en koken is gewoon aanklooien.”

Voor de mensen die jullie niet kennen, wie zijn Mister Kitchen?

Daan: wij zijn met zijn drieën, drie vrienden. We hebben elkaar leren kennen in Groningen, tijdens onze studententijd, waar we alle drie een andere opleiding volgden. 12 jaar geleden zijn we met Mister Kitchen gestart.

Maarten is de culinaire man, hij staat dus vaak te koken. Ik, Daan, ben de creatieve man. Ik schrijf en bedenk concepten en Igor zit achter het telraam, die is de financiële en productieman.

Wat doet Mister Kitchen?

Maarten: Wat doen we niet?

Daan: Ja, haha, inderdaad. Wij zijn een creatief culinair bureau, receptmakers eigenlijk. Dat doen we vaak in opdracht. Bijvoorbeeld voor de NS hebben we een healthy Asian fastfood keten bedacht, of een zomerburger voor de McDonalds.

Daarnaast organiseren we één keer per jaar het Weekend van de Rollende Keukens, wat 10 jaar geleden is begonnen als buurtfeestje voor het park en nu het allergrootste foodtruck festival van Nederland en misschien wel West-Europa is! Dat doen we nog steeds met veel plezier.

We doen ook veel ‘vrij werk’, niet in opdracht dus, zoals kookboeken maken. Of we maken reportages voor Delicious, een culinaire glossy, waarvoor we de hele wereld overgaan en verhalen maken over bijzondere ingrediënten. We gaan dan bijvoorbeeld vissen in Zuid-Afrika of bananen plukken in Colombia en dan maken we daar een verhaal bij met recepten.

@misterkitchens

 

Maar het belangrijkste wat we doen zijn onze producten van eigen merk, zoals de Mr. Kitchen pindakaas, Rabarcello rabarberlikeur, braadworsten in de Albert Heijn en er komen vegan sandwichspreads vanaf januari bij!

We doen dus heel veel verschillende dingen, maar de rode draad is koken, voeding en eten. Dat is ook onze passie.

Mister Kitchen is ook echt een koele naam, hoe zijn jullie daarop gekomen?

Dat is wel grappig, een vriendinnetje van een goede vriend van mij, die helemaal geen Nederlands sprak, wist dat ik iets met koken deed. We hadden een student- en kampeerkookboek gemaakt en schreven wekelijks een soort culinaire serie/soap in de Viva. Dat meisje noemde mij daarom altijd Mister Kitchen en dat vond ik wel een grappige naam.

Dus toen we opzoek waren naar een naam voor het bedrijf schoot deze naam mij weer te binnen, en Igor en Maarten vonden het ook een grappige naam. Het klopt natuurlijk ook want we zijn drie misters met een keuken!

En hoe zijn jullie bij de Westergasfabriek beland?

Daan: Igor was vroeger zakelijk directeur van een urban theater MC en hoe heette dat vroeger..

Maarten: Cosmic [Theater]!

Daan: Dat was het enige young urban theater in Amsterdam, met veel koele projecten. Ze zaten toen in de Nes maar dat werd te klein. Zo kwamen ze uit bij de plek waar vroeger het MC Theater zat. Dat is nu wel weg maar dat is de eerste stap die Igor maakte naar de Westergasfabriek.

Toen Igor daar klaar was, kwamen we samen met IENS, de restaurantwebsite, 10 jaar geleden samen in het gebouw waar nu het Mediacafé in zit, maar toen IENS te groot werd zijn ze verhuisd naar de waterkant (waar Tony’s Chocolonely zit) en wij nu naar dit kantoor (RED: Pazzanistraat 35)
Het was dus een beetje toeval, maar Igor had al een connectie met de Westergasfabriek omdat hij hier kwam met het theater.

De Westergasfabriek is een unieke plek voor ons. We doen dan ook redelijk wat voor het park terug. Soms als er een evenement is dan worden we daarbij betrokken met bijvoorbeeld een boekpresentatie of Het Weekend van de Rollende Keukens. We proberen een semipublieke functie te hebben hier, dat vinden we belangrijk.

 

Even terug naar jullie bekende eigen pindakaaslijn, hoe komen jullie op nieuwe pindakaassmaken?

Dat ontstond door een vraag van Albert Heijn. Aan pindakaas veranderde hier niets, ja de pot werd groter of de pindakaas werd biologisch, maar verder niet zoveel maar als je kijkt naar het buitenland, Engeland en de VS, heb je heel veel verschillende smaken. AH vroeg of we niet eens andere smaken konden bedenken. Toen zeiden wij natuurlijk ja! We doen niets anders dan smaken bedenken. Wij hebben veel te veel ideeën en nu konden we dat kwijt in die pindakaas. We zijn toen gaan koken en proeven, want alles wat we uiteindelijk in de fabriek maken, begint hier.

Maarten had tien recepten bedacht en daarvan hebben wij zeven smaken voorgesteld aan Albert Heijn en die vond ze lekker. Ja, het is gewoon proeven en koken – en koken is gewoon aanklooien.

Eigenlijk gewoon kijken wat werkt..

Ja!

En die vegan spreads waar je het over had, kun je daar nog iets over vertellen?

Die komen eindelijk in januari! We zijn daar vier jaar mee bezig geweest, want er was geen fabriek die het kon maken. Het zijn sandwichspreads op basis van peulvruchten. In plaats van mayonaise of olie gebruiken wij bonen die we heel fijn malen, net zoals humus heel zacht en mayonaiseachtig. Dat wordt gemengd met allemaal knapperige groentes en dat worden de spreads.

Ik ben benieuwd!

Ja, we hebben drie smaken; pikant, zoetzuur en mediterraan.

En als je Mister Kitchen moest beschrijven in een pindakaassmaak, welke zou dit dat zijn?

Dat is een goeie vraag! Als ik ons moest omschrijven in een pindakaas… Moet het al bestaan?

Nee hoor.

Uhm.. Nou misschien bestaat hij wel al. De Honing-Chili, omdat we best wel pittig zijn, vooral tegen elkaar. We hebben grote bekken en we zijn brutaal. Maarten het minst, Igor en ik het meest. We zijn best wel.. arrogant is het niet? Maar wel brutaal. Dat moet wel, vind ik, want we zijn maar met z’n drieën en dan moet je soms gas geven. Vanbinnen zijn we heel lief dus dat is de honing hahaha..

Haha goeie! We zijn jammer genoeg al aan het einde beland.. Is er nog iets dat de mensen moeten weten?

Mensen vinden het altijd lastig om ons te duiden omdat we zoveel dingen doen, maar wat we doen, doen we altijd uit een gemeenschappelijke passie. Dat is koken, eten, voeding en recepten maken. Zodat wij het eten in Nederland lekkerder en misschien zelfs beter kunnen maken. Dat is eigenlijk de rode draad en de missie die wij voor onszelf hebben. Of het nou voor McDonalds een lekkere burger maken is, een nieuwe pindakaassmaak of iets heel anders, het heeft altijd met onze missie te maken. We maken recepten uit ons hart en proberen dingen beter en vooral lekkerder te maken.

Tot slot, waar kunnen mensen jullie vinden?

Op Instagram! We posten elke dag over wat er hier gebeurt. We zijn erg toegankelijk dus als men een klacht heeft, horen we het graag. Maar complimenten horen we natuurlijk liever.

 

Bedank Mister Kitchen. We kijken uit naar de vegan spreads komend jaar!

 

Volgende maand zijn we weer terug met een nieuwe editie van Westergasten, tot dan! Check hieronder alvast een de vorige Westergasten :)

<<< Westergasten #1: We Like Art 

>>> Westergasten #3: Pacific Parc