15 mei 2014

Sinds twee dagen staan er langs de Haarlemmertrekvaart bij de Westergasfabriek twee 12 meter hoge torens van roestvrijstaal, ‘The Angel’s Share. Deze twee torens vormen de opmaat naar een tentoonstelling van Herbert Nouwens met ongeveer 25 beelden. De tentoonstelling wordt officieel geopend op 21 juni, maar de beelden worden de komende tijd al geplaatst. Zo ook bijvoorbeeld a.s. zaterdag 17 mei.

Beeldend kunstenaar Herbert Nouwens heeft van 1993 tot en met 1998 op het terrein van de Westergasfabriek zijn buitenatelier gehad. Hij maakte er een aantal grote beelden, o.a. in opdracht van de Rijksgebouwendienst. Hij was daar beeldbepalend aanwezig, met steeds andere beelden langs de kade van de Haarlemmertrekvaart en met wisselende constellaties op het enorme terrein.  Ook zijn oude voormalige GEB-hijskraan trok de aandacht.

Nouwens is vooral bekend van zijn 8 tot 14 meter hoge staalsculpturen. Op diverse plekken in Nederland staan beelden van Nouwens, gemaakt in opdracht van de Rijksgebouwendienst en verschillende gemeenten. Ook in het Westerpark staat een beeld en in de Lepekruisstraat in Amsterdam is een groot gevelbeeld van 8 x 9 meter van zijn hand.