13 april 2017

Duurzame evenementen

De Westergasfabriek is een plek waar mensen plezier beleven, geïnspireerd raken en waar vernieuwende evenementen plaatsvinden. Daar zijn we trots op. Tegelijkertijd is het geen geheim dat evenementen een hoge druk op het milieu leggen. De Westergasfabriek organiseerde daarom op dinsdag 11 april een tasting die in het teken stond van duurzaamheid.

Naast proeven, en het delen van onze eigen groene ambities, gingen we in gesprek met andere organisaties uit de eventbranche over hoe zij bezig zijn met duurzaamheid. Het doel was om samen met mensen uit de sector na te denken over hoe we het meeste impact kunnen hebben op een eerlijke, duurzamere wereld.

Duurzaamheid Westergasfabriek
De Westergasfabriek vindt dat er nog veel te winnen is op het gebied van duurzaamheid in de evenementensector en wil daarin haar verantwoordelijkheid nemen. We doen al veel, bijvoorbeeld met LEDlicht in de gebouwen, duurzame afvalverwerking en betere isolatie, maar er kan nog veel meer. De input van de genodigde was daarin zeer waardevol, bijvoorbeeld het belang van het meten van de footprint van een evenement of het aanbieden van CO2 compensatie. De kennis uit de sessies biedt inspiratie en handvatten voor de verdere ontwikkeling van de Westergasfabriek.

Ook met zoals partners Jurlights denken we na over hoe we nog duurzamer kunnen zijn in onze dienstverlening. De cateraar vertaalde tijdens de tasting, dan een mooi groen concept verder gaat dan alleen het eten dat wordt geserveerd, maar ook uitgaat van een vernieuwende soberheid als het gaat om servies en ander soortige aankleding. ‘Lean & Mean’, het nieuwe ruig aan tafel: zonder opsmuk, genoeg voor het aanwezige aantal gasten en  ‘live’ aan tafel opgemaakt.

Het voedsel dat overbleef werd in The Waste Transformer van de Westergasfabriek vergist en omgezet in groene energie. Verspilling wordt zo tot een minimum beperkt en ook de vrachtwagens zijn een stuk minder zwaar beladen door deze minimalistische tafelsetting.

De tasting smaakte letterlijk naar meer. De Westergasfabriek gaat in de toekomst vaker inspiratiesessies organiseren rondom duurzaamheid met organisaties die duurzame eventindustrie belangrijk vinden.