21 maart 2013

Met meer fietsen dan inwoners is Amsterdam bij uitstek fietsstad nummer één. Voor miljoenen Nederlanders is fietsen de normaalste zaak van de wereld, maar slechts een handje vol fietsers verlegt op spectaculaire manier zijn grenzen op twee wielen. Op zaterdag 8 juni, tijdens zonsondergang, laten de 16 beste BMX Freestyle riders ter wereld deze grenzen zien tijdens Red Bull Framed Reactions midden in het park bij de Westergasfabriek.

De riders worden uitgedaagd hun meest spectaculaire actie te laten zien in een park waar ze nog niet eerder mee te maken kregen. “Het evenement gaat geschiedenis schrijven binnen BMX”, vertelt de Duitse sports director Andy Zeiss. “Mastermind Nate Wessel ontwerpt een park met bewegende elementen, iets wat niet eerder binnen BMX is gedaan.” Welke rider weet de bewegende elementen optimaal te benutten en de jury en het publiek met indrukwekkende tricks te overtuigen? Toegang tot het evenement is gratis.

Amsterdam 2013
Red Bull Framed Reactions maakt onderdeel uit van Amsterdam 2013. Amsterdam viert dit jaar onder andere 400 jaar grachten, de opening van het Rijksmuseum, 125 jaar Concertgebouworkest en 175 jaar Artis. Maar het zijn niet alleen de bekende jubilerende iconen die in het zonnetje worden gezet dit jaar. Ook kleinere organisaties pakken dit feestelijke jaar aan om samen te laten zien dat Amsterdam met haar rijke historie een levendige, moderne en sportieve stad is waar meer te beleven is dan veel Amsterdammers en bezoekers denken. Dit heeft geleid tot een groot aantal evenementen van een breed scala aan organisaties, bedrijven en sectoren.

Amsterdammer in actie
Eén van de 16 wereldtop riders is de Amsterdamse BMX rider Daniel Wedemeijer: “Het voelt heel bijzonder om zo’n groot evenement van Red Bull naar Amsterdam te zien komen. Dat ik daar ook nog aan mee mag doen is voor mij een heel speciale gebeurtenis. Het wordt groot, apart en heel indrukwekkend”. Het BMX Park bij de Westergasfabriek wordt ontworpen door X-Games ramp bouwer Nate Wessel. Hij heeft wereldwijd de meest indrukwekkende BMX parken ontworpen, waaronder het BMX ‘Super Park’ in de achtertuin van Red Bull atleet Travis Pastrana. Het park dat speciaal voor Red Bull Framed Reactions is ontworpen, bevat bewegende elementen die als kettingreactie reageren op de actie van een rider.

Roots van BMX
BMX staat voor Bicycle Moto Cross, een sport die in de jaren zeventig ontwikkeld is in Californië. Kinderen die zich geen crossmotor konden veroorloven wilden toch crossen en deden dit met de fiets. BMX groeide uit tot een zelfstandige sport, wat werd opgemerkt door Nederlander Gerrit Does die in de Verenigde Staten trainde. De Waalrenaar introduceerde de sport aan het Nederlandse publiek met de oprichting van de Stichting Fietscross Nederland. Begin jaren tachtig groeide de sport uit naar meer dan 5000 licentiehouders en ook de buurlanden raakten geïnteresseerd. De sport is onder te verdelen in BMX Race, wat al twee keer te zien was bij de Olympische Spelen, en BMX Freestyle, wat begin jaren tachtig ontstaan en verder ontwikkeld is door Bob Haro uit San Diego en ook onderdeel uitmaakt van de X-Games. BMX Freestyle is onder te verdelen in Park, Dirt, Flatland, Street en Vert. In Amsterdam wordt de nadruk gelegd op de Park discipline waar riders over meerdere houten schansen en obstakels springen en indrukwekkende tricks laten zien.

 

Zet ‘m maar alvast in je agenda:
Red Bull Framed Reactions
Zaterdag 8 juni -Westergasfabriek
Gratis toegang