4 september 2014

De Westergasfabriek zet een eerste grote stap in de ambitie tot een volledig ‘groen’ en duurzaam park. Het College van B&W heeft goedkeuring gegeven aan een aanvraag die de Westergasfabriek hiervoor deed bij het Klimaatfonds. Met de toekenning zullen de monumentale gebouwen verduurzaamd worden. Het klimaatfonds is door de Gemeente opgericht om projecten op weg te helpen die ten goede komen aan de energietransitie in Amsterdam en de verlaging van de CO2-uitstoot. Het betreft een lening die in termijnen moet worden afbetaald.

De Westergasfabriek kan door deze steun vanuit het Klimaatfonds flink gaan investeren in extra isolatie en zal volledig overgaan in LED-verlichting in alle gebouwen. Hiernaast is de Westergasfabriek vanaf januari 2014 volledig overgestapt op groene energie in samenwerking met een aantal Amsterdamse culturele instellingen.

Van Gasworks naar Green Works

Met de heropening in 2003 heeft de Westergasfabriek een complete metamorfose ondergaan. Het vervuilde terrein is gesaneerd en er is een prachtig park aangelegd, een aanwinst voor de stad. Tot ver over de grens wordt de Westergasfabriek gezien als een referentieproject voor herontwikkeling.

De Westergasfabriek wil de ontwikkeling van brownfield naar greenfield nu verder voltooien en alle mogelijke stappen zetten naar een volledig ‘groen’ en duurzaam park. Van oude energieleverancier naar nieuwe energieleverancier: energie in gas en elektra, maar ook energie in het soort evenementen dat hier plaatsvindt, en energie in het enthousiasme dat wij bij onze bezoekers teweeg brengen met onze groene ambities.

In de realiseren van het duurzame karakter van het park werkt de Westergasfabriek intensief samen met bedrijven, overheid, cultuur- en kennisinstellingen. De Westergasfabriek wil letterlijk de ruimte aan partners bieden om nieuwe duurzame ontwikkelingen op het gebied van energie, afval, voedsel en technologie te tonen al alle parkbezoekers.