23 juni 2014

ÚT (OET), Hongaars voor straat, is een samenwerking tussen choreograaf Krisztina de Châtel en beeldend kunstenaar Wouter Klein Velderman en resulteert in een voorstelling waarin drie elementen samenkomen: het beroep stratenmaker, het bewegende lichaam van zowel stratenmakers als dansers en een ruimtelijk kunstwerk.

De schoonheid die ontstaat door de oneindige repetitieve handelingen van de stratenmaker en de veelheid van de gebruikte straatstenen zijn voor De Châtel en Klein Velderman de uitgangspunten voor ÚT (OET).

Via deze link is de trailer van ÚT (OET) te bekijken.

Al vele jaren is choreografe Krisztina de Châtel geïnteresseerd in wat zich afspeelt in de maatschappij. Beweging die zij op straat om zich heen ziet gebruikt ze in haar choreografieën. Nadat zij werkte met vuilnismannen (Zooi) en brandweermannen (BRAND!) is zij voor ÚT (OET) geïnspireerd door het enerverende en zware beroep van de stratenmaker. Zij vond in beeldend kunstenaar Wouter Klein Velderman een bondgenoot in haar zoektocht naar de samensmelting van de rauwe werkelijkheid, dans en sculpturale elementen. In tegenstelling tot de brandweer- en vuilnismannen creëert de stratenmaker iets blijvends. Hierin is de verbinding met dans en beeldende kunst geboren.