12 augustus 2013

Bezoekers worden uitgedaagd mee te doen aan spectaculair fotoproject van undercover kunstenaar JR op Unseen Photo Fair 2013.

LEVENSGROTE PORTRETTEN
Fotograaf en kunstenaar JR werd bekend met zijn levensgrote portretten van inwoners van steden waarmee hij gebouwen en straten beplakte. Mensen die normaal gesproken anoniem blijven kregen hiermee letterlijk een gezicht. Hij initieerde INSIDE OUT vanuit zijn wens het allergrootste participatieve kunstwerk ter wereld te maken, na het winnen van de TED prijs in 2011. INSIDE OUT is een wereldwijd platform waar mensen hun verhaal kunnen doen en hun persoonlijke identiteit tot publiek kunstwerk wordt verheven. Het project confronteert en betrekt het publiek op zeer onverwachte wijze door het de kans te geven zijn of haar portret te delen en een statement te maken. Meer dan 150.000 mensen uit meer dan 100 landen werden al deel van INSIDE OUT. Nu is het de beurt aan de bezoeker van Unseen in Amsterdam.

LAAT JE PORTRETTEREN OP UNSEEN VOOR INSIDE OUT
In april 2013 werd met de ‘Photobooth Truck’ een gigantisch fotokunstwerk van 6000 portretten op Times Square in New York City gerealiseerd. In deze speciale mobiele fotostudio, die nu voor het eerst in Europa te zien zal zijn, kan ook het Unseen publiek zich laten portretteren. De portretten worden direct op groot posterformaat afgedrukt en aan de tentoonstelling toegevoegd. Zo worden de bezoekers onderdeel van een steeds groter groeiend kunstwerk, niet alleen doordat hun beeltenis wordt toegevoegd aan de installatie, maar ook doordat zij hun portret zelf opplakken, als mede-kunstenaar. INSIDE OUT beperkt zich niet tot reguliere tentoonstellingsruimten en wanden, maar wordt juist zowel in de binnen- als buitenruimte geïnstalleerd, met name op de vloer, muren en straat waardoor een gigantisch kunstwerk ontstaat waar de bezoeker deel van uitmaakt. Elk INSIDE OUT project wereldwijd wordt gedocumenteerd, gearchiveerd en online tentoongesteld.

De deelname van het project van JR verheugt Unseen. Sasha Stone, General Manager van Unseen: “De projecten van JR zijn spraakmakend. Hij betrekt het publiek op bijzondere wijze bij zijn werk door het deel te laten nemen aan de totstandkoming ervan. Een heel goed voorbeeld van hoe fotografie tot de verbeelding spreekt,verrast en uitdaagt. JR’s project past perfect in Unseen omdat het fotografie voor een groot publiek toegankelijk maakt.”

meer informatie: www.unseenamsterdam.com