18 december 2013

 De gemeente Amsterdam heeft Ton Meijer en Maya Meijer-Bergmans onderscheidden met de Frans Banninck Cocq Penning. Ton en Maya Meijer-Bergmans ontvingen de penning uit handen van loco burgemeester Carolien Gehrels. De penning is ingesteld op 29 oktober 1996 en wordt toegekend aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam gedurende een periode van tenminste tien jaar. Ton en Maya Meijer- Bergmans ontvingen de prijs onder meer voor hun inzet en betrokkenheid bij de herontwikkeling van de Westergasfabriek.  

Ton en Maya Meijer-Bergmans hebben een belangrijke rol gespeeld bij de herontwikkeling van de Westergasfabriek. Begin jaren ’90 zocht de Gemeente Amsterdam naar een partner om het zwaar vervuilde fabrieksterrein te saneren en de historische gebouwen te restaureren. De gebouwen werden verkocht  aan MAB (Meijer Aannemers Bedrijf), met daarbij de verplichting om de monumentale gebouwen te herstellen en te hergebruiken voor culturele en creatieve activiteiten. Toen MAB in 2004 werd overgenomen door Bouwfonds besloten Ton en Maya Meijer-Bergmans, vanwege het bijzondere karakter van de Westergasfabriek, het complex in eigendom te houden. En dat is tot de dag van vandaag nog steeds het geval.

Cultureel ondernemen
Ton en Maya Meijer-Bergmans zijn zich blijven inzetten voor de ontwikkeling van de Westergasfabriek. Door de keuze om de, destijds zwaar verwaarloosde, fabrieksgebouwen nieuw leven te geven en hun continue steun bij de ontwikkeling van het terrein, is de Westergasfabriek uitgegroeid tot een onmisbare plek in Amsterdam. Als eigenaren streven zij primair naar een duurzaam en cultureel gebruik. De Westergasfabriek (de combinatie van park en gebouwen) wordt gezien als een  geslaagd voorbeeld van herontwikkeling en privaat-publieke samenwerking.

Los van de Westergasfabriek zijn Ton en Maya Meijer-Bergmans ook actief betrokken bij andere maatschappelijke projecten. Ton Meijer is bestuurder bij BOEi (Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie industrieel erfgoed) en het Berlage Instituut. Maya Meijer- Bergmans is onder meer voorzitter van de Gastenverblijven Foundation van het VU Ziekenhuis, governor van het Holland Festival, lid van de Stuurgroep Prins Claus Foundation en tot voor kort directeur van Den Haag Sculptuur.

10-jarig jubileum
De Westergasfabriek viert dit jaar haar 10-jarig jubileum, en het is daarmee een mooi  symbolisch moment om de Frans Banning Cocq Penning  toe te kennen. De Westergasfabriek is vandaag de dag een van de grootste centra voor cultuur, creatieve industrie en evenementen in de stad. De industriële monumenten en het omliggende park van de Westergasfabriek zijn een aanwinst voor de buurt en de stad. Creatieve ondernemers werken in de gerenoveerde, historische gebouwen en er vinden talloze spraakmakende evenementen en festivals plaats. Tot ver over de grens wordt de Westergasfabriek gezien als een referentieproject voor herontwikkeling.