16 december 2014

Vanaf 20 december is The Sphere II van lichtkunstenaar Clifton Mahangoe te bewonderen. Het driedimensionale lichtobject, een grote bol met een diameter van 5 meter, verandert per seconde van projectie. Zoals schilders gebruikmaken van een penseel, verf en doek, zo hanteert Mahangoe licht en projectie als dragers van zijn signaal en boodschap: de ervaring van ruimte, waarneming, tijd en licht.

Verstilling
Mahangoe is gefascineerd door de elementen tijd, ruimte en omgeving. De cirkelvorm is zijn handtekening. “In The Sphere II komt het allemaal samen,” legt hij uit. “In de projectie lopen puntjes, stippen en lijnen constant in elkaar over. Er is geen einde. Net als het heelal en onze kleinste cellen.” Voor Mahangoe zelf heeft The Sphere II een verstillende werking. “Als ik ernaar kijk word ik rustig.”

Mahangoe beaamt dat zijn kunstwerk een abstract geheel is. “Je zou het kunnen vergelijken met een oneindige time-lapse van heelal, maar tegelijkertijd zitten er ook heel veel kenmerken van het dagelijks leven in.” Zijn idee is om The Sphere II tentoon te stellen in Central Park in New York.

Westerpark
Eerst het Westerpark: eveneens een bijzondere plek. “Ik woon er om de hoek en kom er dagelijks om te sporten, te wandelen of te mediteren. In de zomer eet ik er regelmatig een ijsje met mijn vriendin, en ik heb er zelfs geheime plekjes. Het Westerpark is super belangrijk voor mij. Met dit kunstwerk wil ik deze plek iets terug geven.”

Juist nu door het Amsterdam Light Festival extra aandacht wordt gegenereerd voor licht als kunstvorm, passend bij de donkerste dagen van het jaar, vormt “The Sphere II” een waardevolle verrijking van de ruimtelijke beleving van het fraaie Westerpark.

Het monumentale lichtobject staat op het Stenenpleintje tegenover de Espressofabriek en is van 20 december tot en met 20 januari vrij te bewonderen. Het kunstwerk wordt vrijdag om 17.30 uur feestlijk gelanceerd.