27 juni 2012

Het imposante kunstwerk The Bride – A Therapeutic Catwalk van ontwerper/kunstenaar Simon de Boer, misschien het meest bekend als Bakker Baard, is van 20 t/m 22 juli gratis te bezoeken in het Machinegebouw. The Bride is een monumentale bruidsjurk gemaakt uit 300 kilo gedragen trouwjaponnen, een sleep van 80 meter en een patchworkwerk met totaal 1.6 km naad. The Bride duikt elk jaar op een andere locatie op.

De tentoonstelling is opgesteld als een catwalkshow. Naast de jurk ziet de bezoeker video’s van anonieme dansende bruiden onder begeleiding van een koorstuk, beiden speciaal voor The Bride gemaakt.

Simon de Boer: “De installatie is feitelijk een ruimte voor reflectie op thema’s als de liefde, het huwelijk, het verglijden van de tijd, de vergankelijkheid.” Over het ontstaan van The Bride schreef Simon de Boer een essay: de catalogus bij de tentoonstelling.

Het exposeren van The Bride is een jaarlijkse traditie geworden. Na de Oude Kerk (2010) en de Nieuwe Kerk (2011) wordt het werk dit jaar getoond in Het Machinegebouw op de Westergasfabriek, de thuisbasis van Simon de Boer’s alter ego  ‘Bakker Baard’. De kapel van Het Machinegebouw is een populaire trouwlocatie op het terrein, een perfecte setting om The Bride te tonen. De tentoonstelling is gratis de bezoeken.

Bakker Baard
Simon de Boer werkte jaren als kunstenaar maar besloot in 2010 om zich te storten op het bakken van Clafoutis, een traditioneel Frans gebak. Als karakteristieke aan huis bezorgende Bakker Baard maakte hij  binnen en buiten Amsterdam snel naam. In 2011 opende hij zijn clafoutis restaurant Bouillon B.Baard op de Westergasfabriek. Ook schrijft hij wekelijks een column in Het Parool.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door alle huurders van de Westergasfabriek.

 

The Bride – A Therapeutic Catwalk

Data: 20-22 juli

Openingstijden: 11.00 uur-20.00 uur

Op zondag 22 juli is er een familierondleiding, voor jong en oud. Start 15:00 uur.

Locatie:  Machinegebouw, Westergasfabriek. Pazzanistraat 8, Amsterdam

Toegang:  Gratis

Catalogus bij de tentoonstelling: € 7,50