7 november 2018

Orange Theatre Company, het engelstalige theatergezelschap van Amsterdam, presenteert de eerste tragikomedie over Brexit: The B Word – Strategies for a Graceful Exit. Hoe vertel je het verhaal van een afscheiding? Een opstand? Een vertrek? Hoe ga je weg?

”Unions are made and unmade everyday. Why is this one so fucking special?”

Amsterdam, 2017. Philip, Annemijn en Moira verlaten Londen op zoek naar een nieuw thuis nadat hun oude omgeving onbekend terrein is geworden in het post-Brexit Groot Britannië. Philip wil afstand nemen van een samenleving die, in zijn ogen, steeds vijandiger is geworden. Annemijn keert na tien jaar in Engeland te hebben gewoond terug naar haar geboorteplaats. Moira arriveert met een gebroken hart in Amsterdam en probeert zich los te breken van een pijnlijk verleden. In die zoektocht naar een nieuw thuis worden ze alle drie geconfronteerd met mensen en gebeurtenissen die vragen oproepen over wat het betekend om ergens bij te horen.

Tragikomedie

De tragikomedie The B Word onderzocht wat ten grondslag van de Brexit lag. Het toneelstuk laat zien hoe de strijd om identiteit, en de verlangens en angsten om ergens bij te horen, bepalend zijn voor politieke en persoonlijke toekomst.

Orange Theatre Company

The B Word is een nieuw toneelstuk geschreven door toneelschrijvers van Orange Theatre Company (OCT): Kristine Johanson en John Mabey. OCT is het Engelstalige theatergezelschap van Amsterdam dat door het jaar heen hedendaagse en hoogstaande Engelstalige toneelstukken produceert. OTC wil haar Nederlandse en internationale publiek verbinden op een cultureel relevante manier.

Meer dan 30 internationale acteurs, schrijvers en regisseurs maken deel uit van het ensemble. Het 2018 seizoen bestaat uit drie producties, zodat OCT’s publiek op regelmatige basis de gelegenheid krijgt om hun liefde voor Engelstalige theater te verkennen in Amsterdam. Het seizoen werd in maart afgetrapt met het toneelstuk ART van Yasmina Reza; een toneelstuk dat moderne kunst en vriendschap op hilarische wijze onder de loep neemt. De psychologische thriller The Pillowman van Martin McDonagh, die dit jaar ook te zien was in het Westergastheater, volgde eind april. In dit stuk werd de schaduwzijde van de mens en maatschappij belicht. Het 2018-2019 seizoen wordt deze maand afgesloten met het toneelstuk The B Word.

Speeldata

Vrijdag 9 november om 20.00 uur (première)
Zaterdag 10 november om 14.00 uur
Zaterdag 10 november om 20.00 uur
Zondag 11 november om 14.00 uur
Vrijdag 16 november om 20.00 uur
Zaterdag 17 november om 14.00 uur
Zaterdag 17 november om 20.00 uur