7 september 2013

Een luxe hotelsuite op de Westergasfabriek. Sinds kort is deze lang gekoesterde wens uitgekomen. Ontwerper Piet Hein Eek transformeerde het Leidinghuis in een stoer en eigenzinnig appartement.

De twee halfronde uitbouwen van de Gashouder vormen samen het Leidinghuis. Het is de enige locatie op de Westergasfabriek waar nog de sporen van machinerie uit de fabriekstijd te zien is.

De fabrieksleidingen, de antieke tegeltjes, de houten dakconstructie en de booggewelven geven het gebouwtje een bijzondere sfeer. Piet Hein Eek ontwierp het interieur, met beneden een knaloranje eettafel en dito kroonluchter, een badkamer in de gewelven en een slaapkamer onder de houten dakspanten. Op de entresol is een keukentje en een bibliotheek gemaakt.

Gebruik

Het Leidinghuis is te huur in combinatie met de Gashouder, als VIP-ruimte of als privé-plek voor de keynote speaker of artiesten. Maar het is ook apart te huur voor een bruiloftsnacht, een bespreking of een diner in kleine kring. In het Leidinghuis kunnen twee mensen slapen. Voor een borrel of een nazit kunnen er een kleine 40 mensen terecht.

Geschiedenis

Het Leidinghuis is in 1902 gebouwd om de afsluiters te herbergen, waarmee de aan- en afvoer van het gas werd gecontroleerd. De afsluiters staan er nog steeds. Het Leidinghuis is jarenlang niet in gebruik geweest. Om deze ruimte de aandacht te geven die het verdient is de locatie onlangs, met behoud van alle originele details, volledig gerestaureerd.