26 september 2012

Eerste editie Unseen overtreft alle verwachtingen. Een goede sfeer en  strakke organisatie dragen bij aan positieve verkoopcijfers en bezoekersaantallen.

De eerste editie van Unseen sloot afgelopen zondag haar deuren met goede verkoopresultaten en tevreden galeriehouders. De galeriehouders waren niet alleen te spreken over de internationale verzamelaars en instellingen die op de beurs afkwamen, zij waren ook vol lof over de organisatie, de communicatie-inspanningen en de zichtbaarheid van Unseen.

Meer dan 22.000 bezoekers kwamen naar de nieuwe internationale fotografiebeurs Unseen, veel meer dan de organisatoren vooraf hadden verwacht.  Naast de geregistreerde bezoekers togen ook vele bezoekers naar het terrein van de Westergasfabriek voor de gratis programmaonderdelen (Unseen Collection, Offprint en de Foam Talent tentoonstelling). De optimistische sfeer van de openingsavond zette zich door tot het eind. Het standontwerp in de Gashouder, ontworpen door architectenbureau Müller van Tol, droeg hier zeker aan bij en zorgde voor een open en ontspannen sfeer. De overzichtstentoonstelling Fashion! Photographs from the Camera Work Collection werd, net als de lancering van de Foam Talent Edition, goed bezocht. De afgelopen week bereikte de online Unseen community meer dan 176.000 mensen.

Unseen initiatiefnemers Marloes Krijnen (directeur van fotografiemuseum FOAM), Pjotr de Jong en Roderick van der Lee: “Wij zijn meer dan gelukkig met het verloop van de eerste editie van Unseen. Het niveau van het werk in de galeries was exceptioneel. Dit, in combinatie met een ontspannen festival sfeer, maakte voor zowel de echte verzamelaars als het grote publiek een bezoek aan Unseen meer dan waard.”

Martin Z. Margulies, een belangrijke verzamelaar uit Miami liet weten: “De energie en het enthousiasme die van Unseen uitging, was uniek. Het werk en de selectie van galeries waren mooi en gebalanceerd. De prijzen zijn eveneens positief en geven beginnende verzamelaars echt de mogelijkheid om een collectie te beginnen. Amsterdam mag trots zijn op een beurs als Unseen.”