1 juni 2012

Op 12 & 13 juli is er een bijzondere muzikale voorstelling in de Gashouder te zien: de autobiografische voorstelling Over cirkels, mijn ziel en A-Coustic van Barbara van Loon. De kaartverkoop is inmiddels gestart.

Dankzij een MRI-scan werd in 2005 bij beeldend kunstenaar Barbara Glastra van Loon een levensbedreigende hersentumor ontdekt. Op het nippertje kon de tumor worden verwijderd. Het was een ingrijpende en verbijsterende ervaring die haar inspireerde tot het maken van de autobiografische voorstelling Over cirkels mijn ziel en A-Coustic.

Magnetische geluiden

Van Loon vroeg zes componisten uit verschillende muzikale disciplines om een stuk te schrijven gebaseerd op de magnetische geluiden van de MRI. Deze composities worden live uitgevoerd binnen een installatie met geluiddempende torens en lichtgevende kokers. Barbara Glastra van Loon neemt de toeschouwer mee in een bijzondere en aangrijpende ervaring.

Barbara Glastra van Loon: ‘’Een MRI-scan is als een tunnel die de meest bizarre, door magnetische golven voortgebrachte geluiden op je afvuurt, terwijl je klem ligt in een soort Hannibal Lector-masker, gefixeerd door schuimrubber keggen.

Het zijn bijzondere geluiden die je in die benauwde, steriele en volledig van de buitenwereld afgesloten koker waarneemt. In het dagelijks leven kom je deze niet tegen. Als je goed luistert hoor je niet alleen de extreme dynamiek maar ook wisselende ritmes, variatie in toonhoogten en een mix aan klankkleuren. Liggend in de scan bedacht ik mij dat deze geluiden ooit deel van mijn werk zouden zijn. Het werd tenslotte ‘Over cirkels’.”

Gashouder
“Dat het de Gashouder moest worden, wist ik vanaf het begin. De industriële grootsheid, de oneindigheid van zijn vorm, de eigen resonantie. De Gashouder biedt een totale omarming. Daar wilde ik performen.’’

Legio mensen om ons heen komen direct of indirect met een MRI-scan in aanraking. Dit kan voor indrukwekkende ervaringen zorgen. Barbara Glastra van Loon heeft deze vertaald in een compleet andere beleving. Maak het mee!

Bekijk de Trailer van de voorstelling

Bestel kaartjes 

Language no problem: English