5 april 2011

Van 7 juni tot eind september presenteren Cool Globes Inc. en Amsterdam West de kleurrijke, gratis openluchttentoonstelling Cool Globes Amsterdam. Verspreid door stadsdeel Amsterdam West, met Cultuurpark Westergasfabriek als belangrijkste locatie, staan ruim vijftig beschilderde en beschreven wereldbollen van internationale en Nederlandse kunstenaars als een warm pleidooi voor een koelere aarde.

Het idee voor Cool Globes ontstond op het Clinton Global Initiative in 2005. Een openbare tentoonstelling om het bewustzijn van oplossingen voor klimaatveranderingen over de hele wereld te vergroten. In 2007 was de première in Chicago met de eerste Cool Globes, kleurrijke, menshoge wereldbollen met idealistische en praktische, grotere en kleinere ideeën om de klimaatproblemen aan te pakken. Na Chicago verhuisde de openluchttentoonstelling naar Washington, San Francisco, San Diego, Sundance, Los Angeles en Houston. In het najaar van 2009 was de eerste Cool Globes-tentoonstelling buiten de Verenigde Staten, in Kopenhagen. Vorig jaar stonden wereldbollen voor een beter klimaat tentoongesteld in Science World in Vancouver, langs het Meer van Leman in Genève en in de straten van Marseille. 

7 juni is de Nederlandse première in Amsterdam West met Cultuurpark Westergasfabriek als belangrijkste locatie. Hier komen ruim vijftig wereldbollen te staan. De meeste uit diverse landen en een aantal beschilderd en beschreven door bekende Nederlandse kunstenaars. Deze globes worden eind september bij het einde van de expositie geveild. Ga voor meer informatie naar de website.