4 september 2018

Op donderdag 6 September om 17:00 wordt het Zonne-energieproject op het dak van de Gashouder geopend. Hierbij zijn o.a. aanwezig de wethouder duurzaamheid Marieke van Doorninck, Eigenaar Westergasfabriek Duncan Stutterheim, voorzitter van Ecostroom Noortje van Kleef en de deelnemende bewoners aan het project verenigd in de Coöperatie Westergasfabriek Ecostroom.

Op het dak van de Gashouder zijn 1024 zonnepanelen geplaatst waar buurtbewoners gebruik van kunnen maken. Het dak is door ons beschikbaar gesteld aan coöperatie Ecostroom. Alle zonnepanelen zijn verkocht en inmiddels is er een wachtlijst.
De Gashouder, met haar ronde vorm en misschien wel ons meest karakteristieke gebouw, heeft een enorm dak waar tot op heden geen gebruik van werd gemaakt. Het dak is nu beschikbaar gesteld speciaal voor buurtbewoners die geen geschikt dak hebben om zonnepanelen op te plaatsen. Met minimaal twee zonnepanelen zijn buurtbewoners lid geworden van coöperatie Westergasfabriek Ecostroom. Alle zonnepanelen zijn afgenomen door buurtbewoners en bedrijven rondom het Westerpark.

Coöperatie Ecostroom

Coöperatie Ecostroom heeft het project voorbereidt, maakte het mogelijk voor buurtbewoners om zonnepanelen te kopen en heeft buurtbewoners geworven om deel te nemen aan dit buurtproject. Het is het grootste Postcoderoosproject binnen de gemeente Amsterdam, tot nog toe. Inmiddels heeft Ecostroom in verschillende Amsterdamse projecten meer dan 4000 panelen in beheer voor haar leden. Doel is om dat de komende twee jaar te laten stijgen tot ruim 20.000.

Van oude naar nieuwe energie

Als oude vervuilende Gasfabriek heeft de plaatsing van duurzame zonnepanelen ook een symbolisch waarde. De Wester Gasfabriek, waar ooit gas uit steenkolen werden geproduceerd voor de stadsverlichting van Amsterdam, heeft sinds de heropening in 2003 een complete metamorfose ondergaan. Het terrein is gesaneerd, de historische gebouwen zijn gerenoveerd en er is een prachtig park aangelegd waar mensen dagelijks van genieten. Tot ver over de grens wordt de Westergasfabriek gezien als een referentieproject voor duurzame herontwikkeling van industrieel en monumentaal erfgoed.
Wij zijn al langer bezig om deze transformatie van ‘oude’ naar ‘nieuwe’ energie nu verder te voltooien en alle mogelijke stappen te zetten naar een volledig duurzaam terrein.

Van gasfabriek naar Zonnefabriek

De zonnepanelen worden geleverd door de Zonnefabriek, een bedrijf dat zonnepanelen levert van hoge kwaliteit met een lange levensduur. Koninklijke Saan assisteerde de Zonnefabriek bij de plaatsing van zonnepanelen bij dit bijzondere duurzaamheidsproject.

Wil je meer weten over wat wij doen met duurzaamheid? Klik dan hier.

Of lees onze goudgroene adviezen.