26 maart 2012

Op 10 mei 2012 gaat de nieuwe MC theatervoorstelling Nina Simone (a)live in première in het MC Theater. De voorstelling is te zien van 8 t/m 20 mei.

De Amerikaanse zangeres, die als Eunice Waymon ter wereld kwam en als Nina Simone wereldberoemd werd, spreekt nog steeds tot de verbeelding. Bevlogen, onvoorspelbaar en ongeëvenaard. Nina weigerde haar hele leven om aan de verwachtingen en definities van anderen te voldoen. Het ging ten koste van haar eigen geluk en dat van haar familie, maar ze inspireerde mensen over de hele wereld en het leverde haar eeuwige roem.

De voorstelling
In de voorstelling Nina Simone (a)live gaan zeven makers/performers op zoek naar het verhaal achter de muziek, op zoek naar Nina en de Nina in henzelf. De performers hebben zowel op het gebied van theater als muziek in Nederland furore gemaakt, o.a. Sabrina Starke, Hans Dagelet en Liesbeth Peroti. De voorstelling wordt gespeeld in een concertsetting zoals Nina eind jaren zestig haar optredens deed.

 

Het MC Theater koos voor Nina, omdat zij één van de iconen is van deze tijd en een inspiratiebron voor veel kunstenaars. Nina Simone weigerde zich in een hokje te laten plaatsen. Niet alleen door media en platenbazen, maar vooral ook door haar publiek. Het gevecht om haar eigen identiteit op te eisen, niet alleen als zwarte vrouw, maar ook als het soort artiest dat ze was, herkenbaar en heel actueel.

Van di 15 tm za 19 mei 2012 is Nina Simone (A)Live programmaonderdeel van MC’s RIGHTABOUTNOW Festival.