30 oktober 2010

Sinds 1 november is Mark de Kruijk de nieuwe directeur van de Westergasfabriek BV. Na 18 jaar draagt scheidend directeur Liesbeth Jansen, die de organisatie vanaf het prille begin heeft geleid, haar verantwoordelijkheden aan hem over. De Kruijk werkte eerder onder meer als directeur Amsterdam Topstad bij de gemeente Amsterdam en was consultant bij diverse adviesbureaus.

De Kruijk ziet de Westergasfabriek “als een cultuurpark waar Liesbeth in samenspel met de gemeente Amsterdam een stevig fundament onder heeft gelegd. De recente opening van de studio’s van Dutchview en het MC theater geeft nieuwe impulsen om het terrein verder uit te bouwen tot het Cultuur- en Mediapark van Nederland. Dat vergt een ondernemende aanpak binnen de cultuursector. Ik zie dit niet als een makkelijke opgave, maar het is wel mijn ambitie om dit de komende jaren, samen met vooral Amsterdamse partijen, waar te maken.”

Vertrekkend directeur Jansen ziet de toekomst van de organisatie met vertrouwen tegemoet: “De Westergasfabriek wordt binnenkort 18 jaar: volwassen. Ik heb het vanaf de start zien groeien en voel me weleens de moeder van de Westergasfabriek. Samen met mijn team, huurders, gemeente en financiers hebben we een bijzonder cultuurcentrum gerealiseerd met een avontuurlijke uitstraling.” De Westergasfabriek gaat nu de fase in waarin de renovatie en invulling zijn voltooid en het geheel klaar is voor weer andere nieuwe uitdagingen. “Na 18 jaar is deze overgang een goede aanleiding voor mij om weer een nieuw avontuur aan te gaan.”

In 1993 vroeg stadsdeel Westerpark aan Jansen om één jaar lang de Westergasfabriek alvast een plek te geven in het culturele leven van Amsterdam. Deze Tijdelijke Invulling duurde voort tot 2001 en zorgde voor honderden evenementen en meer dan honderd huurders. De creatieve energie had zo’n aantrekkingskracht dat de culturele invulling uiteindelijk ook de definitieve bestemming werd. De Westergasfabriek is inmiddels toonaangevend op het gebied van creatief ondernemerschap en in het cultureel herbestemmen van industrieel erfgoed.