31 juli 2017

In de afgelopen jaren heeft NEU NOW zich weten te vestigen als hét Amsterdamse transdisciplinaire kunstfestival dat zich richt op het presenteren van de beste afstudeerprojecten van opkomende kunstenaars uit heel Europa en daarbuiten. Voor de negende editie keert NEU NOW terug naar de Westergasfabriek om een zorgvuldig gekozen selectie opkomende talenten een podium te bieden in de (inter)nationale kunstwereld.

NEU NOW benadrukt het flexibele karakter van de kunstdisciplines door een dwarsdoorsnede van interessante ontwikkelingen in de contemporaine kunstwereld te laten zien. Het jaarlijkse programma combineert een spannende mix van tentoonstellingen, installaties, performances, films, workshops en artist talks. NEU NOW 2017 verwelkomt maar liefst 44 kunstenaars met 28 kunstwerken uit 16 landen.

NEU NOW gallery

Het hart van het festival is de tentoonstelling in het Machinegebouw,  waar twaalf kunstwerken uit diverse disciplines, zoals fotografie, design en beeldende kunst, bij elkaar worden gebracht. NEU NOW gallery is dagelijks geopend tijdens het festival en gratis toegankelijk.
De werken in NEU NOW gallery variëren van de intrigerende installatie Windkanter (Eoliths) van Stefanie Koemeda over de invloed van onze consumptiemaatschappij op de natuur tot het verrassende werk 1147m3 Westergasfabriek van Lea-Nina Fischer dat speelt met geur en waarneming. Sisyphean van Park Hyo Jae en 1859 kilo, 15 h 51’ van Emma Van Roey zijn werken met activerende elementen die, in intervallen, gedurende de gehele dag plaatsvinden. Kunstenaar Laurent Delom zal dagelijks bezoekers uitnodigen om zijn korte, persoonlijke performance bij te wonen.  IF ANY QUESTION (please do not interfere) draait om zijn emotionele reis naar empathie, verrassing en bitter bedrog

NEU NOW outdoors

Nieuw dit jaar is NEU NOW outdoors: Verspreid over het terrein worden twee performances en twee interactieve installaties gepresenteerd.
Van een innemende verkenning van sociale media, creatieve processen en publieksinteractie door Franco Cortez in Art Club Ultra (vol. II); hosted by Franky D’miedo tot de ontstellende reflecties over migratie in Europa in Dark Chamber. NEU NOW outdoors biedt een intrigerende ervaring voor iedereen.

NEU NOW stage

Net als afgelopen jaar presenteert NUE diverse performances in het Westergastheater, waar twee of meer voorstellingen per dag zullen worden vertoond.
De performances wekken belangstelling door uiteenlopende thema’s en stijlen. Verwacht hilarische momenten, intrigerende confrontaties en alles wat daar tussen in valt, in theater, dans en muziekvoorstellingen. Zo gaat Beauty & the Beast van Enis Turan en Unikat van Astrit en Blerta Ismaili over identiteit en thuishoren en gaan we op een onconventionele en fascinerende ontdekkingstocht van lichaam en geest met LET’S NOT PRETEND TO BE ALONE HERE met Emilie Gregersen, Naya Moll, Rebecka Berchtold and Riikka Laurilehto. Na elke voorstelling nodigen we de bezoeker uit voor de interactieve NEU NOW artist talks.

NEU NOW screen

Het filmprogramma in het Ketelhuis bestaat uit een compilatie van vijf korte films, waarvan twee animatie en drie live-action, welke gaan over thema’s als bijgeloof, sociale isolatie, diaspora en kunstmatige natuur.
Geselecteerde films voor NEU NOW screen zijn: Ślady ulotne (Traces of ephemeral) van Agnieszka Waszczeniuk, 登入晚餐 (Log in Dinner) van 張志威 Cheong Chi Wai en 謝宏立 Hsieh Hung-Li, Krkavčí matka (Raven Mother) van Noemi Valentíny, Nature: All Rights Reserved van Sebastian Mulder en ingenocide van Araks Sahakyan.

NEU NOW nacht

Op de avond van zaterdag 16 september nodigt NEU NOW de bezoeker uit voor een artsy late-night programma met performances, DJ acts, drankjes en nog veel meer. Details hierover worden binnenkort bekend gemaakt.
Meer informatie over NEU NOW 2017 kunt u hier vinden: neunow.eu