7 december 2015

Vanaf vrijdag 11 december is het enorme lichtobject ‘The Sphere ’ van kunstenaar Clifton Mahangoe te bewonderen in het park. Na het enorme succes van The Sphere II in 2014 heeft Mahangoe speciaal voor het Westerpark dit jaar een nieuwe versie gecreëerd. Overdag is The Sphere III met een diameter van 5 meter, een autonoom kunstwerk dat wordt uitgelicht door zonlicht. Tijdens zonsondergang komt The Sphere III op en transformeert het naar een prachtig driedimensionaal lichtobject, dat per seconde verandert van beeld. Bij Gustafson kun je The Sphere I,II en III voor het eerst ook als serie zien.

Deel van het oneindige
De artiest Clifton Mahangoe probeert in zijn werk de ervaring van ruimte, tijd en licht over te brengen. ‘’Ik gebruik licht en projectie om beelden te schilderen, verhalen te vertellen en deze met elkaar te verbinden’’, legt hij uit. De cirkelvorm die je in veel van zijn werk terug ziet, typeert voor hem de oneindigheid. ‘‘The Sphere III staat voor een beschaving zonder vaste vorm, waar wij allemaal onderdeel van zijn. Het is een illustratie van de natuur waar geen vaste vorm bestaat, waarin alles altijd in beweging is,’’ zegt Mahangoe.

The Sphere III is te ervaren op het Stenenpleintje tegenover de Espressofabriek. Het is van 12 december tot en met 12 januari vrij te bezichtigen. In deze periode is er ook een expositie van Clifton Mahangoe in pop-up hotel Gustafson, gevestigd op het Westergasfabriekterrein in het voormalige stadsdeelkantoor.

The Sphere
De betekenis van The Sphere is tweeledig: enerzijds weerspiegelt zij de macrokosmos en anderzijds de microkosmos. In de macrokosmos verschijnt onze planeet als een nietig stipje in onmetelijkheid. In de microkosmos beschouwen we de werkelijkheid op atomair niveau en worden we getroffen door een beeld dat zeer sterke gelijkenis vertoont met het heelal, niet alleen in vorm maar ook in bewegelijkheid. The Sphere omsluit beide impressies.

Foto door: Klein Media (www.kleinmedia.nl)