2 februari 2011

Van Jan Taminiau tot Monique Collignon. Vooraanstaande Nederlandse designers presenteerden hun collecties tijdens de 14de editie van de Amsterdam International Fashion Week (AIFW) in de Westergasfabriek. De modeweek werd spectaculair geopend door ontwerper Jan Taminiau die maar liefst twee shows presenteerde. Eerst toonde hij zijn nieuwe demi couture collectie Separates en hij eindigde de avond met de haute couture show, Irradiance. Andere hoogtepunten van de week waren de shows van SuperTrash, Addy van den Krommenacker en Bas Kosters.

Het ontwerpersduo Truus en Riet Spijkers presenteerden donderdag de SIS collectie, de confectielijn, voor de Winter 2011/2012. Het is de tweede SIS collectie by Spijkers en Spijkers getiteld ‘Fast Ladies’. Hiervoor hadden ze zich laten inspireren door de jaren ‘20, de racesport en de vliegwereld. Daarna was het de beurt aan Bas Koster. De ontwerper staat bekend om zijn eclectische collecties vol kleur en prints. Daarnaast ontwerpt hij poppen, accessoires, prints, illustraties, performances en schilderijen. Al deze facetten werden samengebracht in de show. Getooid met snavels, horen en andere hoofdtooien lieten de modellen – Fashion Mutants – de wereld van Kosters zien. Dat was een mix tussen de Fabeltjeskrant en de jungle; heel vrolijk en feestelijk. Het publiek genoot zichtbaar van de kakofonie van kleur en geluiden. De show werd extra kracht bij gezet door dansers die de modellen begeleidden. Als uitsmijter kwam Kosters zelf ook de catwalk op met zijn band ‘Superior Experience’. Samen met gabberpunkband ‘Aux Raus’ sloot hij de show af met een eigen nummer over de Fashion Mutant-collectie.

De rest van de week konden modeliefhebbers nog genieten van shows van Tony Cohen, Velour, Individuals en Elselien Gringhuis, winnaar van The Green Competition. Jonge startende designers presenteerden zich in de Fashion Week LAB.

Het officiële gedeelte van de AIFW is alleen bestemd voor diegenen die geen kaartje konden bemachtigen voor de show organiseert de AIFW elk jaar Downtown, het openbaar toegankelijke programma. Tijdens de hele fashion week kon het grote publiek genieten van modeshows, feesten, lezingen, exposities en winkelacties in musea, galeries, clubs en winkels. In verschillende club vonden AIFW feesten plaats.

De Amsterdam International Fashion Week heeft twintigduizend bezoekers getrokken, verdeeld over 25 catwalk shows. De volgende editie vindt plaats in juli.