11 september 2018

In de staatsliedenbuurt is de expositie ”Ooghoogte” over het Westerpark te zien. Kunstenaars en vormgevers tonen hun eigen visie op het Westerpark. Zij doorkruisen namelijk vrijwel dagelijks het Westerpark als ze vanaf hun huis naar Xpositron en weer terug gaan.

Deze expositie is te zien in 15 Kunsttraject-etalages in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam. Ze lieten zich inspireren door hoe ze het park beleven als fietser, wandelaar, onderzoeker, zonaanbidder of als festivalganger. Doordat ze steeds vanuit een ander perspectief en ooghoogte het Westerpark hebben verbeeld, ontstaat een caleidoscopisch beeld van een park dat door iedereen anders wordt beleefd én van een park dat voortdurend aan verandering onderhevig is. Wij zetten een paar van de kunstwerken op een rijtje. 

Parkfantasieën door Judith Heinsohn

 

”Op zonnige momenten maken opvallend veel mensen gebruik van de grasvlaktes in het park, vaak alleen en soms met zijn tweetjes. Mijn interesse in de mens beeld ik uit met het weergeven van de verschillende lichaamshoudingen die zij tijdens hun ontspanningsmomenten aannemen. Tot de essentie teruggebracht, teken ik de personen in hun puurheid direct op het papier. Ik kijk gewoon door de kleding heen.”

”Op zonnige momenten maken opvallend veel mensen gebruik van de grasvlaktes in het park, vaak alleen en soms met zijn tweetjes”

Aardappel onderzoek door Juliette Warmenhoven 

Voor het vooronderzoek van de ”Potato music box” (2010) heeft Juliette Warmenhoven een jaar lang de ontspruitende aardappel onderzocht en gedocumenteerd. Wat haar startpunt was van haar fotografische aardappel collectie.

Warmenhoven heeft het onderzoek naar de ontspruitende Aardappel voort gezet en is inmiddels een ongoing project geworden, die groeit met de dag. Tot op heden zijn er 27 verschillende aardappels vastgelegd. Stuk voor stuk met een totaal ander karakter.

Alle aardappels zijn enkel met behulp van daglicht binnenshuis ontsproten en wat plaats vond in diverse jaargetijden. Een proces dat een half jaar tot een jaar kan innemen en net zo lang doorgaat tot de aardappel zichzelf volledig heeft uitgeput en opgegeten. Waarbij er enkel een volledig uitgedroogde en versteende aardappel overblijft. Voor het onderzoek is er tot op heden een kleine reeks aardappelen rassen gebruikt. Maar met name de verschillende seizoenen en plaatsing zijn van invloed, hoe het uiteindelijk ontspruit.

Koos van der Elsen

”Nut, de Egyptische hemelgodin, is de tweelingzuster van de aardgod Geb. Hemel en aarde werden bewogen 15 jaar geleden! Het park drukte Nut omhoog, zodat ze de hemel werd, en Geb omlaag, zodat hij de aarde werd. Bomen groeien op slik en slib. Wilgen zijn het die bij de cirkelvormige waterreservoirs groeien.”

Korrie Besems

”Elk voorjaar bloeien er twee weken lang kersenbloesems in het Westerpark. Als de zon schijnt is het onder de roze bloesems druk met mensen die de lente willen voelen, ruiken en vieren. Als je onder de kersenbloesems je boek, in dit geval Lolita van Vladimir Nabokov, zit te lezen wordt je aandacht op de proef gesteld. Probeer maar eens je aandacht vast te houden bij de woorden in dit dikke boek terwijl schaduwvlekjes op de bladzijdes tintelen en de bloesem boven je zo mooi kleurt. Je zou bijna vergeten dat bloeien maar heel eventjes duurt.”

 

Heb je interesse? De tentoonstelling is nog tot november dag en nacht te bezoeken bij de volgende etalages:

Van Hogendorpstraat 205
Cliffordstraat 10 en 16
Van Hallstraat 13 en 31
J.M. Kemperstraat 89,121,140 en148
Van der Hoopstraat 41, 66, 88 en 89
van Boetzelaerstraat 56