21 september 2011

Voor het eerst organiseren de vier grote filmfestivals van Nederland (NFF, Cinekid, IDFA en IFFR) samen een filmevenement: Cinema Sandwich. Het vijfentwintigjarig jubileum van Cinekid vormt de aanleiding voor Cinema Sandwich op donderdag 13 oktober op de Westergasfabriek in Amsterdam. Vijf door de festivals uitgekozen films zijn tussen 17.00 en 23.00 uur te zien in de Gashouder.

Cinema Sandwich
De vier filmfestivals willen met Cinema Sandwich gezamenlijk de aandacht vestigen op de creatieve rijkdom en de inspirerende verscheidenheid in stijl en inhoud van de Nederlandse en internationale filmkunst. Verder willen de vier festivalorganisaties, die jaarlijks honderdduizenden bezoekers naar Rotterdam, Amsterdam en Utrecht trekken en Nederland internationaal een grote reputatie op filmgebied geven, graag op meer gebieden gaan samenwerken. Cinema Sandwich is hiervan een voorproefje en biedt de unieke kans op een dag Nederlands en internationaal fictie-, animatie- en documentair werk te bekijken.

Programma

17:00 – 17:30 Inloop

17:30 – 18:00 Intro

18:00 – 18:30 Cinekid presenteert:
The Monster of Nix  van Rosto (Nederland, 2011)
Dappere jonge Willy gaat op stap om het monster te verslaan dat zijn dorp heeft verwoest. Maar hoe verder hij doordringt in het bos, hoe wonderlijker deze animatie-musical wordt. Ambitieuze animatiefilm van kunstenaar Rosto, die zich specialiseert in het creëren van duistere en surrealistische werelden. Een sprookje voor publiek van 10 tot 100 jaar. 

18:30 – 18:45 IFFR presenteert:
Olifantenvoeten van Dan Geesin (Nederland, 2011)
Thomas, een ‘witte allochtoon’ in Nederland, maakt tijdens zijn eerste nachtdienst op een tankstation vreemde dingen mee. Scherpe, absurdistische fictie van kunstenaar/componist Dan Geesin.

18:45 – 19:00 Yuri Lennon’s Landing on Alpha46 van Anthony Vouardoux (Duitsland/Zwitserland, 2010)
Astronaut Yuri Lennon onderzoekt een mysterieus signaal afkomstig van de onbekende planeet Alpha46. Na landing wordt Yuri geconfronteerd met een absurde paradox.

19:00 – 19:45 Pauze

19:45 – 20:45 IDFA presenteert:
Dead Man Talking van Robin Newell (China, 2011)
Dead Men Talking is het indrukwekkende verhaal van Ding Yu, een jonge, aantrekkelijke en gerespecteerde Chinese journaliste die criminelen interviewt vlak voor hun executie. Fascinerende, unieke documentaire die een blik werpt op het Chinese strafrecht, en in het leven van een bekend Chinees journaliste.

20:45 – 21:15 Pauze

21:15 – 23:00 NFF presenteert:
All Stars 2 Old Stars van Jean van de Velde (Nederland, 2011)
Zeven vrienden spelen al van jongs af aan ieder weekend een potje voetbal. Door een onverwachts huwelijk van één van de jongens trakteren ze zichzelf op een ‘ouderwets trainingskamp’ in de vorm van een lang weekend Barcelona, inclusief het bijwonen van ‘El Clasico’. Gaandeweg vragen de jongens zich af wat er van hun ooit zo mooie toekomstplannen terecht is gekomen.

Kaarten kosten 35 euro (inclusief dagschotel en drankje) en zijn verkrijgbaar via facebook.com/cinemasandwich en de websites van de vier festivals.

Cinema Sandwich wordt mede mogelijk gemaakt door de Westergasfabriek. De VPRO, sponsor van NFF, IDFA en IFFR en samenwerkingspartner van Cinekid, sluit bij Cinema Sandwich aan als mediapartner.