5 januari 2017

Er wordt te veel voedsel weggegooid. Bij ons thuis in de keuken, in de keukens van restaurants en bij evenementen. Met ‘The Waste Transformer’ kan de Westergasfabriek met deze voedselresten nu iets waardevols maken; deze innovatieve vergister zet namelijk organisch afval lokaal om in duurzame energie.  De Westergasfabriek is de eerste plek in Nederland waar The Waste Transformer wordt gebruikt.

Op de Westergasfabriek werd tot 1967 gas uit kolen werd geproduceerd voor de stadsverlichting in Amsterdam. Tegenwoordig is het een plek waar je je op een andere manier kan opladen: in het prachtige stadspark met gerenoveerde historische gebouwen vinden talloze spraakmakende evenementen en festivals plaats. Ook zijn er diverse creatieve bedrijven, restaurants en cafés, een bioscoop en zelfs een bierbrouwerij; allemaal druk bezocht.

Energie uit afval

Deze gezelligheid heeft echter ook een keerzijde: afval. Daar hebben The Waste Transformers iets op bedacht. Door het vergisten van de voedselresten van de restaurants en bedrijven op het terrein produceren wij opnieuw Westergasfabriek energie waar jij je lamp thuis op kan laten branden! En dit keer een stuk duurzamer geproduceerd.

De groene energie van The Waste Transformer op de Westergasfabriek wordt beschikbaar gesteld aan Vandebron, een marktplaats waar duurzame energiebronnen hun goeie energie kunnen verkopen voor Nederlandse huishoudens.

Minder transport

Naast het produceren van energie heeft The Waste Transformer nog meer voordelen. Door het organisch afval te scheiden en op het terrein zelf te verwerken, wordt de energiestroom, en daarmee het transport, vanaf het terrein flink verminderd. Dit scheelt flink in CO2 uitstoot. En het tenslotte bloeit het park ook nog eens dankzij de voedselresten: voedingsstoffen die uit het afval worden gehaald, dienen als een duurzame grondverbeteraar.

Bekijk hier het filmpje van The Waste Transformer op de Westergasfabriek: