De Westergasfabriek is een plek waar mensen plezier beleven, geïnspireerd raken en waar vernieuwende evenementen plaatsvinden. Daar zijn we trots op. Tegelijkertijd is het geen geheim dat evenementen een grote druk op het klimaat en onze leefomgeving leggen. Wij geloven dat dit anders kan. Samen met partners en gelijkgestemden willen we onze bijdrage aan een eerlijke, duurzame wereld vergroten. Lees hier wat wij allemaal doen om dat te bereiken.

De volgende stap in duurzame herontwikkeling

Te beginnen bij het begin; de zwaar vervuilde Wester Gasfabriek, waar ooit gas uit steenkolen werden geproduceerd voor de stadsverlichting van Amsterdam, heeft sinds de heropening in 2003 een complete metamorfose ondergaan. Het terrein is gesaneerd, de historische gebouwen zijn gerenoveerd en er is een prachtig park aangelegd waar mensen dagelijks van genieten. Tot ver over de grens wordt de Westergasfabriek gezien als een referentieproject voor duurzame herontwikkeling van industrieel en monumentaal erfgoed.

De Westergasfabriek wil deze transformatie van ‘oude’ naar ‘nieuwe’ energie nu verder voltooien en alle mogelijke stappen zetten naar een volledig duurzaam terrein. Het verduurzamen van monumenten is ingewikkelder dan bij nieuwe gebouwen omdat de mogelijkheden beperkter en kostbaarder zijn vanwege de monumentale status. Als onderdeel van de Pilot Verduurzamen Rijksmonumenten van het Ministerie van OC&W zijn wij de afgelopen twee jaar de uitdaging aangegaan om de monumentale gebouwen waar mogelijk te verduurzamen, mét behoud van hun monumentale karakter. De kennis en ervaring die wij hebben opgedaan zal in de toekomst als voorbeeld dienen voor andere monumenten die willen verduurzamen.

Wat we (groen) doen

LED-licht en isolatie: de Westergasfabriek heeft flink geïnvesteerd in extra isolatie en LED-verlichting in de evenementgebouwen. Het resultaat is het meer dan waard: de overstap naar LED zorgt voor maar liefst 65% minder energieverbruik ten opzichte van de oude halogeenverlichting. De isolatie van de gebouwen levert ongeveer 30% besparing op.

Energie opwekken uit afval: de Westergasfabriek gebruikt als eerste in Nederland een ‘Waste Transformer‘, een innovatieve vergister die de voedselresten van alle restaurants en bedrijven op het terrein omzet in groene energie. In de toekomst gaan we dit ook uitbreiden naar evenementen.

Bijkomend voordeel: door het organisch afval te scheiden en op locatie te verwerken wordt de energiestroom en dus de transport vanaf het terrein verminderd. Dit scheelt enorm in de CO2-uitstoot.

Samen slim inkopen: samen met de andere ondernemers op het terrein zijn we overgestapt naar één afvalbedrijf dat al het restafval zo duurzaam mogelijk verwerkt. Naast vervuiling scheelt dit ook flink in het autoverkeer in het park. Samen met een aantal Amsterdamse culturele instellingen kopen we daarnaast collectief 100% groene stroom in.

100% elektrisch hotel: begin 2018 is Conscious Hotel Westerpark geopend in het voormalig Stadsdeelkantoor. Het hotel is 100% elektrisch – het eerste Nederlandse hotel wat volledig van het gas af is – en duurzaam in energie (geen gas, 100% elektrisch, WKO installatie) en in materialen. Ook de F&B van het hotel en het restaurant zijn volledig biologisch en waar mogelijk lokaal geproduceerd. Meer weten? Lees hier verder.

Groene partners: we werken graag samen met organisaties met dezelfde ambities. Hiervoor zoeken we actief naar ‘groene klanten’ en stimuleren we het gebruik van duurzame cateraars en leveranciers. De preferred partners van de Westergasfabriek, zoals The Food Line-up en Jurlights, werken dan ook met oog voor mens en planeet.

Lees hier meer over de samenwerking tussen de Westergasfabriek en The Food Line-up.

Schone cultuurpanden:  De Westergasfabriek is een van de geselecteerde Amsterdamse cultuurinstellingen die meedoet aan een uitgebreid duurzaamheidsadvies van de Gemeente Amsterdam. Er wordt o.a. gekeken naar energiebesparing, afval, water, inkoop, catering en circulaire bedrijfsvoering. Ook wordt er rekening gehouden met duurzaamheidstrajecten die al lopen, en kijkt men naar de haalbaarheid van de maatregelen zodat het advies ook daadwerkelijk uitvoerbaar wordt.

Platform voor duurzaamheid: de Westergasfabriek is ook een platform voor anderen om duurzaamheid zichtbaar te maken voor de bezoekers. Voorbeelden zijn de bijenkasten van Smart Beeing in de Gashoudervijvers, het Join the Pipe-waterpunt om gratis je waterflesje bij te vullen en het hergebruik van het water uit de spartelvijver voor de irrigatie van het gras.

Toekomstdroom: voor de Westergasfabriek is de weg naar een duurzaam park een proces waarbij we blijven leren en innoveren. We zullen dit zowel binnen de eigen bedrijfsvoering als met huurders en partners gaande houden. We dagen leveranciers, partners en evenementorganisatoren uit om samen stappen te zetten. Dit doen we onder andere met kleinschalige ‘taste en talk’-sessies met mensen uit het vak over hoe we de eventbranche kunnen verduurzamen.

Goudgroene adviezen

Samen sta je sterker, ook in het werken aan een duurzame toekomst.

Wij gaan graag met jou in gesprek om te kijken naar de mogelijkheden om jouw evenement te verduurzamen! Op basis van jouw en onze doelstellingen zoeken we naar mogelijkheden en kansen om stappen te zetten en te innoveren, en zijn we graag partner in duurzaamheid.

In de Goudgroene adviezen van de Westergasfabriek geven we alvast op vier punten concrete adviezen voor een duurzaam(er) evenement. Voor de ene partij is dit gesneden koek en gaat dit niet ver genoeg, voor de ander is het een groen begin. De Westergasfabriek is jouw partner in het realiseren van jouw doelstellingen, en we gaan hier graag over met je in gesprek!

Doe jij mee? Lees hier meer: Goudgroene adviezen Westergasfabriek

 

 

Jouw evenement verduurzamen? Bekijk onze Goudgroene adviezen.