2 oktober 2017

Trots! Na een talloze tentoonstellingen in het buitenland heeft kunstenaar Berndnaut Smilde zijn iconische wolk voor het eerst in Amsterdam gemaakt, en wel ons Machinegebouw. Carolien en Michiel vam WeLike Art:  “Geweldig vonden wij het om het opdoemen en verdwijnen van de wolk live mee te maken. De editie houdt dat moment vast; de sfeer in de oude kapel, het licht op de wolk als een schilderij van Van Ruisdael, het surrealistische en het raadsel van een natuurverschijnsel.”

Het resultaat mag er dan ook zeker zijn. De beperkte oplage van 50 exemplaren was binnen maar liefst 6 uur uitverkocht.

Speciaal met We Like Art bracht Berndnaut Smilde een nieuwe editie van zijn serie Nimbus uit.  Dit sculptuur was voor even zichtbaar in de kapel van het Machinegebouw, een geliefde locatie voor kunstenaars en fotografen. Er vinden in het gebouw veel kunstexposities plaats. Zo ook evenementen van We Like Art waarin de stichting de kunstwereld toegankelijker maakt. Berndnaut zei zelf over de keuze van het Machinegebouw “Al snel kwam de bijbehorende kleine kapel naar voren omdat ik een intieme ruimte geschikt vond voor een kleiner formaat editie. Het is een smalle hoge ruimte met roestige en afgebladderde muren, een houten plafond en drie hanglampen op de plek van het denkbeeldige altaar. Onder de lampen en de hoge zijramen moest de wolk komen en ik wilde zoveel mogelijk met natuurlijk licht werken.

Het is niet raar dat dit kunstwerk zo snel uitverkocht werd. De kunstenaar maakte de afgelopen jaren internationaal naam met zijn werk. Zijn wolk als tijdelijk sculptuur is een icoon geworden. Time Magazine riep Nimbus uit tot één van de beste uitvindingen van 2012. Berndnaut creëerde inmiddels wolken in China, USA, Italië, Turkije, Ierland, België en Duitsland.

Lees het hele interview met Berndnaut Smilde hier.