28 mei 2014

In veelkleurige en spectaculaire scènes zien we Odysseus die uit zijn prille familiegeluk wordt weggerukt om oorlog te gaan voeren. De goden zijn niet gecharmeerd van zijn listige karakter en creëren voor hem een queeste die hij moet doorstaan om bij zijn geliefde Penelope en zoon Telemachos terug te keren. Een reis vol lusten, ontberingen en beproevingen legt hij af, waarbij hij vaak door toedoen van zijn mannen, in de problemen komt.

Choreografe Lonneke van Leth en beeldend kunstenaar Vincent de Kooker beschrijven de mythe van de Griekse held Odysseus die na de Trojaanse oorlog tien jaar lang moet rondzwerven. Een cast bestaande uit 100 man waaronder dansers, musici, tissuedansers en koorzangers vullen het 1200m2 grote decor. De dansvoorstelling ging eerder dit jaar tijdens Holland Dance Festival in Den-Haag in première en is nu deze zomer ook in Amsterdam te zien.

Choreografe Lonneke van Leth: ‘Ik wilde altijd al iets groots als dit maken en de Odyssee leent zich perfect voor een dansvoorstelling met een monumentaal karakter. Het is een groots spektakel geworden met live muziek gecomponeerd door Maxim Shalygin onder leiding van dirigent Michael de Roo, uitgevoerd door Asko|Schönberg en leden van het Rosa Ensemble. Niet te vergeten de enorme cast van dansers en alles in een bijzonder decor.’

In Amsterdam wordt de Odyssee opgevoerd tijdens het Grachtenfestival Amsterdam van 13 t/m 17 augustus en 19 t/m 24 augustus. Dit festival laat een breed publiek op een andere manier kennismaken met klassieke muziek en geeft daarbij alle ruimte aan jong talent op bijzondere locaties. Door de combinatie van locatie en repertoire wordt klassieke muziek, uitgevoerd op hoogstaand niveau, op een laagdrempelige manier gepresenteerd. Dat maakt het Grachtenfestival tot een unieke ervaring voor bezoekers en musici.