17 juli 2014

De jonge bezoekers van het Cinekid Festival maken de komende editie kennis met Zweden. Op het programma staan Zweedse kinderfilms, tv-series en nieuwe media-projecten.

In samenwerking met het Swedish Film Institute presenteert Cinekid Festival dit jaar een vol programma rondom het land dat bekend staat om zijn rijke traditie in het maken van kinderfilms. Vele Zweedse makers zijn te gast in de workshops, het MediaLab en de Junior Co-Production Market.

“Als het om jeugdfilms en series gaat, staat Zweden bekend om zijn cinematografische traditie”, zegt Sannette Naeyé, directeur Cinekid. “Dat is een grote inspiratiebron voor Nederlandse makers en beide landen behoren momenteel tot de absolute top op dit gebied. We delen dezelfde waarden: gaan moeilijke verhalen niet uit de weg, geven kinderen een eigen stem en moedigen hen aan hun eigen pad te vinden, zonder dat het te saai of serieus wordt. Het belang van de culturele uitwisseling tussen Nederland en Zweden kan niet beter onderstreept worden dan met kinderproducties. Ook zijn we benieuwd wat Zweden ons te bieden heeft op het gebied van nieuwe media.”

Het Zweedse programma op Cinekid is onderdeel van de viering van 400 jaar bilaterale betrekkingen tussen Nederland en Zweden in 2014. De 28ste editie van het Cinekid Festival vindt dit jaar weer plaats in de gebouwen van de Westergasfabriek aan de Pazzanistraat.