17 november 2015

Westergasfabriek zet grote stappen in ambitie naar een volledig ‘groen’ en duurzaam park. Vorige week is de subsidie van 875.000 euro die het Ministerie van OCW heeft toegekend aan de Westergasfabriek  in het kader van de Pilot Verduurzaming Rijksmonumenten vrijgegeven. Met de subsidie krijgt de verduurzaming van de monumentale gebouwen van de Westergasfabriek  een enorme impuls. Onder deze gebouwen valt ook het voormalige Stadsdeelkantoor dat komend jaar tot groen en duurzaam hotel verbouwd wordt. De Westergasfabriek gaat hiervoor samenwerken met de duurzame ondernemers van Conscious Hotels.

De Westergasfabriek wil de ontwikkeling van brownfield naar greenfield verder voltooien en alle mogelijke stappen zetten naar een volledig ‘groen’ en duurzaam park. Van oude energieleverancier naar nieuwe energieleverancier: energie in gas en elektra, maar ook energie in het soort evenementen dat er plaatsvindt, en energie  in het enthousiasme die de groene ambities bij de bezoekers  van de Westergasfabriek teweeg brengt. De keuze om samen te werken met Conscious Hotels is daar een belangrijk onderdeel van.

Duurzaamheid

Met behulp van de subsidie kan de Westergasfabriek haar gebouwen innovatief verduurzamen en kennis opbouwen over de praktische uitwerking van de ingrepen, met behoud van de karakteristieke monumentale waarde van de gebouwen. De Westergasfabriek gaat onder andere investeren in extra isolatie en het overgaan op LED-verlichting. Er zullen zonnepanelen op het dak van de Gashouder worden geïnstalleerd die stroom moet bieden aan de buurt. Op dit moment wordt er al samen met een aantal Amsterdamse culturele instellingen volledig groene stroom ingekocht. De bijenkasten van Smart Beeing in de Gashoudervijvers is een mooi initiatief dat duurzaamheid ook zichtbaar maakt op het terrein.

Hotel

Het toekomstige hotel, dat naar verwachting eind 2017 open zal gaan, zal duurzaam worden in energie, materialen en ook alles wat geserveerd wordt in het hotel en restaurant zal biologisch zijn. Even belangrijk voor oprichters Marco Lemmers en Sam Cohen is de duurzame relatie met het park, het personeel en de buurt.  Marco Lemmers: “Ik woon al jaren in  Amsterdam, en ga voor een leefbare stad. Hier staat ons bedrijf ook voor, en dit komt zeker tot uiting in de vorm van een echte functie voor de buurt en de stad. Een soort buitenhuis voor Amsterdam.” 

Herontwikkeling

Met de heropening in 2003 heeft de Westergasfabriek een complete metamorfose ondergaan. Het vervuilde terrein is gesaneerd en er is een prachtig park aangelegd, een aanwinst voor Amsterdam. Tot ver over de grens wordt de Westergasfabriek gezien als een referentieproject voor herontwikkeling van oude gebouwen.
De Pilot Verduurzaming Rijksmonumenten is erop gericht om duurzaamheid meer te betrekken bij herbestemmings- of renovatieprojecten. Dat gebeurt nu nog onvoldoende omdat ingrepen vaak worden beperkt door cultureel-historische waarden en daardoor extra kostbaar zijn. In 2014 ontving de Westergasfabriek ook een lage rente lening van het Klimaatfonds van de Gemeente Amsterdam voor het verduurzamen van de gebouwen.

 

Op de hoogte blijven van dit proces? Hier lees je  alles  over groene stappen we we hebben gemaakt.