10 juni 2013

Op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. In 2013 wordt er met een omvangrijk herdenkingsprogramma door de hele stad stilgestaan bij de afschaffing van slavernij, 150 jaar geleden. In het kader van dit bijzondere jaar maakten het Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden (NiNsee) en het Bijlmer Parktheater Rebelse Vrouwen – een indringende theatervoorstelling over het verzet van vrouwen in slavernij, vroeger én nu. De laatste voorstellingen van Rebelse Vrouwen (première op 8 maart 2013 in het Bijlmer Parktheater) zijn in Amsterdam te zien op 20, 21 en 28 juni in het Bijlmer Parktheater en MC Theater.

 

In de voorstelling Rebelse Vrouwen is de jonge West-Afrikaanse Onise slachtoffer geworden van vrouwenhandelaren. Zij dwingen haar voor hen te werken als prostituee. Uit pure wanhoop roept ze haar voorouders aan. Plotseling staan drie vrouwen voor haar. Het zijn geesten uit een ver verleden. Eeuwen geleden hebben deze vrouwen zelf in slavernij geleefd, in Suriname en op Curaçao. Zij weten precies wat Onise meemaakt. Ze rebelleerden toen voortdurend tegen hun onderdrukking. Onise is geraakt door hun levensverhalen. Hoe ze door veerkracht, slimheid en geweld de plantages wisten te ontvluchten, hun meesters te misleiden of zelfs te vermoorden. Dit gaf hen voldoening, maar elke daad heeft zijn prijs. Komt Onise nu ook in opstand?

 

Pers over Rebelse Vrouwen

‘Een warmbloedige voorstelling’ – De Volkskrant

‘Een betere relatie tussen de geschiedenis en het heden kan bijna niet worden gelegd’ – Amigoe

‘Het kan dus: geëngageerd theater’ – Ad Valvas

 

Publiek over Rebelse Vrouwen

‘Indrukwekkend, boeiend en inspirerend, heel mooi neergezet’

‘Doet zowel de huidige slavernij als de slavernij in het verleden recht aan! Het roept emotie op bij veel mensen in het publiek.’

‘Een voorstelling van NU, over een aansprekend onderwerp voor het publiek, waar nog lang over nagediscussieerd werd.’

 

Credits

Onderzoek: Aspha Bijnaar (initiatief theatervoorstelling) en Karin Luvink / Regie: Silvia Andringa / Tekst: Mark Walraven / Spel: Urmie Plein, Naomi Reingoud, Shertise Solano en Maureen Tauwnaar / Muziek: Dennis L. Winter / Vormgeving: Thierry van Raay / Kostuums: Arien de Vries / Lichtontwerp en techniek: Ingeborg Slaats / Fotografie: Lennart Monaster

 

Laatste voorstellingen in Amsterdam

donderdag 20 juni 20.30 uur / Bijlmer Parktheater

vrijdag 21 juni 20.00 uur / MC Theater (Westergasfabriek)

vrijdag 28 juni 20.30 uur / Bijlmer Parktheater

 

Rebelse Vrouwen is een productie van het Bijlmer Parktheater en het NiNsee. De première was op 8 maart – Internationale Vrouwendag – in het Bijlmer Parktheater en de tournee door het land loopt tot en met 1 juli. Rebelse Vrouwen is mogelijk dankzij bijdragen van Stichting Herdenking Slavernijverleden, Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst en SNS Reaal Fonds.