12 november 2018

Dit jaar eert Meesterlijk voor de tiende keer vakmanschap en ambachtelijke technieken in Dutch design. Op 30 november, 1 en 2 december presenteren 120 ontwerpers hun werk bij ons op de Westergasfabriek. Bezoekers vinden hier designobjecten van Nederlandse bodem. 

De keuze van Nicole Uniquole, oprichter en curator van Meesterlijk, was tien jaar geleden duidelijk. Bij dit designfestival draait alles om vakmanschap en ambachtelijke technieken. Uniquole wil een podium bieden aan zelfproducerende ontwerpers zonder winkel. Ze werd in 2008 nog net niet voor gek verklaard; inmiddels weten we beter. Het laatste decennium is er een ware revival van de ambachten. Deze jubileumeditie laat het publiek kennismaken met het hand- en denkwerk van 120 uitzonderlijke Nederlandse ontwerpers.

Trotse makers

Bezoekers ontmoeten bij Meesterlijk de trotse makers persoonlijk. Het zijn ontwerpers met een visie. Ze vertellen over hun ideeën, de materialen, het proces en de technieken. Je koopt hier producten gemaakt met liefde en toewijding. Een duidelijke tegenhanger voor de wegwerpmaatschappij. Tel daarbij de strakke presentatie in het fraaie industriële decor van de Westergasfabriek en je weet dat Meesterlijk een unieke ervaring is.

Meester en gezel

Veel deelnemende ontwerpers geven les op één van de creatieve opleidingen. Zo dragen zij hun waardevolle kennis en ervaring over aan de nieuwe generatie. In het Machinegebouw pakken de leerlingen van specialistische opleidingen dit jaar flink uit. Zij volgen een studie bij het Hout- en Meubileringcollege, Vakschool Schoonhoven, de Dutch Shoe Academy of de Maastricht Academy of Fine Arts and Design. Er wordt zelfs een boot gepresenteerd.

Trend Event

Op zaterdag- en zondagochtend is er het traditionele Trend Event voor ontwerpers, makers, stylisten en retailers. Met dit jaar een masterclass van Farrow & Ball en bevlogen trendlezingen van Anna Borsboom (Stylink) en Ellen Haeser. De presentaties worden ondersteund door spectaculaire trendbeelden (film en foto). Vanwege het volle programma start het Trend Event dit jaar al om 9 uur met een feestelijk ontbijt.

Bekijk onze agenda voor meer informatie.