9 juni 2013

Zaterdag 8 juni – De 24-jarige Drew Bezanson uit Canada is de winnaar van het BMX Freestyle event Red Bull Framed Reactions. De Canadees heeft de jury en de 10.000 bezoekers versteld doen staan met zijn ‘wallride to tailwhip’ bij de Westergasfabriek in Amsterdam. Deze trick tegen de lantaarn was doorslaggevend. Bezanson aan het woord: “Framed Reactions was ongelooflijk: vanaf de aankomst in Amsterdam tot op dit moment. Het was echt een geweldig event om aan mee te mogen doen. Het is een eer om hier in Amsterdam te zijn en ik ben enorm blij met mijn overwinning. I rode my bike, the way I wanted to.”

Het bijna 180 meter lange park is ontworpen door X-games ramp builder Nate Wessel. Het park heeft twee bewegende elementen die als kettingreactie reageerden op de actie van de riders. “Nate is de beste ramp designer ter wereld”, zegt Bezanson. “Die man is briljant. Hij wordt midden in de nacht wakker met de meest sicke ideeën.” De tricks van de riders werden beoordeeld door een internationale jury. Jurylid Paul de Jong vertelt: “Het was een bijzondere wedstrijd vandaag in Amsterdam. Het niveau lag erg hoog, het publiek was enthousiast en op wat blauwe plekken na is alles goed gaan. Het was moeilijk om de winnaar te bepalen, want de top 3 was enorm aan elkaar gewaagd. We zijn blij dat we dankzij Framed Reactions, BMX Freestyle weer top of mind hebben gebracht. En dan ook hoe het écht moet.”

Grootse ramp ter wereld

Red Bull Framed Reactions heeft de zestien beste Freestyle BMX riders ter wereld een uniek platform geboden om hun meest spectaculaire tricks te laten zien. Voor het eerst in de BMX geschiedenis heeft er een competitie plaatsgevonden op een park met beweging en interactie. In de bowl probeerden de riders de twee lantaarns aan te raken en zo de twee bewegende elementen, een trein en een typisch Amsterdamse brug in beweging te brengen. Op die manier hadden de deelnemers zelf invloed op het park. In de finale werd alles uit de kast gehaald en vlogen de riders over het park, terwijl de zon langzaam onderging in Amsterdam.

Amsterdam 2013

Red Bull Framed Reactions maakt onderdeel uit van Amsterdam 2013. Tijdens dit jubileumjaar viert Amsterdam het bestaan van 400 jaar grachten, de opening van het Rijksmuseum, 175 jaar Artis en 125 jaar Concertgebouworkest. Ook andere organisaties grijpen deze gelegenheid aan om te laten zien dat Amsterdam met haar rijke historie een levendige, moderne en sportieve stad is. Ook de Amsterdamse BMX rider Daniel Wedemeijer heeft in aanloop naar Red Bull Framed Reactions een andere kant van de Nederlandse hoofdstad laten zien door een backflip te maken over de Amsterdamse Passeerdersgracht.