4 maart 2013

Na een mooie première in 2012 van het nieuwe festival Het Vrije Westen in het Westerpark worden nu de contouren duidelijk van de 2013 editie. Nieuwe samenwerkingen met o.a. de GRAP, Sena, SamSam, Ketelhuis, North Sea Jazz Club en MC maken Het Vrije Westen tot het grootste bevrijdingsfestival in Amsterdam.

 De mix tussen dj’s, markt, bands, schrijvers en kinderen bleek een zeer geslaagde combinatie te zijn. Ook de situering van deze activiteiten rondom de Gashouder bleek een gouden greep, en is aanleiding om Het Vrije Westen uit te breiden naar de rest van het Westerpark. Naast de betrokken partijen van vorig jaar, waaronder de Westergasfabriek BV, Westerunie, Pacific Parc, De Nieuwe Anita, earth en Nightwriters zijn nieuwe partners gezocht en gevonden om de 5 mei viering naar een hoger niveau te brengen.

Op twee podia op het evenementen veld zal live muziek worden gepresenteerd ism GRAP Amsterdam. Een Ambassadeurspodium met live optredens van o.a. Beef, Jungle by Night, Hadewych Minis en The Don’t Touch My Croque Messieurs, en een Sena podium met o.a. Makkie & Krankjorem, A Balladeer, The Vagary en Lucas Hamming. North Sea Jazz & MC zullen een podium verzorgen met live bands en dj’s.

Naast de uitbreiding van het aantal podia zal ook het eetgedeelte een serieuze boost krijgen. Op het cateringplein naast de Gashouder zullen vele biologische en alternatieve keukens een plek krijgen, waaronder de Keuken van het Ongewenste Dier, de Soepbus, de Pieman, de Dutch Weed Burger, Hier en Daar, de Friethoes en Het Reizende Broodje.

Aerial Yoga en Natural Yoga zijn terug te vinden in een speciaal ingerichte hoek met workshops, massages, Yogi thee, leemoven pizza’s en yoga demonstraties. Ook de Rupsbaan anno 1932 en de nostalgische Zweefmolen uit 1946 van Circus Remundo zijn hier te vinden. Het Masterpeace bottom-up vredesinitiatief staat met hun Peace Love ’n Caravan met verscheidene artiesten op het terrein en kinderopvang SamSam zal circus, theater en yoga activiteiten voor de peuters organiseren. Bij het Ketelhuis zal een open lucht cinema worden gecreëerd met verhalen verteld door oud verzetsstrijders. Een Korfbaltoernooi wordt georganiseerd door AKC Sporting West. Het Verhalenfestival verzorgt in hun mooie Mongoolse tent voorlezingen voor kinderen van 4-8 en speurtochten door het gehele park.

Natuurlijk zullen de vertrouwde elementen niet ontbreken: een podium van De Nieuwe Anita, schrijvers van de Nightwriters ‘The art of writing’, een podium van Pacific Parc, de markt van Sunday Market verspreid over het hele park, een Freedomwall, dj’s van earth ism Squz dj agency met o.a. Tom Ruijg, Bert de Rooij en Simon Weiss, een Belgisch volksfeest van Bal Populaire met dj’s The Grumpy Old Men, Mr Jack Ricosac en Le ‘dj’ Lemette, een live BigBand en LindyHop workshops verzorgd door de Kompaszaal.

Amsterdam is een evenement rijker op 5 mei: Het Vrije Westen in het Westerpark!